Кино и театър

Филм за страданията на иракската журналистика


Късометражният филм на иракския режисьор Аш-Шаб Хашим ал-Айфари със заглавие „Press” взима участие в международни филмови фестивали, сред които е и Заливният филмов фестивал в Дубай от 9 до 15 април тази година. Филмът разказва за страданията на иракските журналисти и репортери. „Това е опит да се хвърли светлина върху професията, която продължава да бъде сред най-рискованите в света на териториите опустошени от войни, проблеми и конфликти. Резюме на жестокото време, в което живеят иракските журналисти и репортери, които дадоха множество жертви. Опит за запознаване с мащаба на обкръжаващите ги опасности и това, което правят, за да представят посланието си чрез перата и обективите си. Получих покана от организаторите на второто издание на Заливния филмов фестивал през 2009 година за участието на филма ми в основното състезание за късометражни филми и очаквам да получа награда от фестивала” – каза тридесет и една годишният ал-Айфари.

Филмът е с продължителност осем минути и пресъздава част от живота на иракски журналист и трудностите около него – липса на свобода на мнението, работа в условия на страх и заплахи…

 Въпреки редицата препятствия и ограничените възможности, филмът е завършен, а ал-Айфари споделя, че имат още няколко идеи, които ще опитат да реализират за в бъдеще.

 Източник: Елаф

 

Реклама

Един коментар към “Филм за страданията на иракската журналистика

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s