Музика

Началото на арабската хип-хоп култура


И така… Като един от двамата редактори на категория „Музика” ще си позволя да хвърля светлина върху НАЧАЛОТО, началото на онова явление, наречено „арабски хип-хоп.”

 

През 1999г., на територията на Израел, братята Тамар и Сухейл Нафар, заедно с приятеля си Махмуд Джрери, основават първата палестинска хип-хоп група – „DAM.” Името на формацията не е случайно. В него може да се прочете арабският глагол „دام“ – продължавам, съществувам продължително. На иврит тази дума означава „кръв,” а също така може и да се асоциира и с арабската дума за кръв, която звучи по подобен начин, но има малка разлика в правописа. Официално трите букви са съкращение от „Da Arabic MCs,” а това навярно няма нужда от превод.

През годините, групата си изгражда стабилна репутация, както в арабския свят, така и в чужбина. Те често свирят в Европа, а и издават съвместен сингъл с френско-алжирската формация MBS.

Текстовете на DAM са предимно на арабски език, но с цел да разширят аудиторията си, те също така пеят и на английски и иврит. Групата дори издава обща песен с израелския изпълнител Шотей Ханевуа.

Първият албум на DAM – “Dedication” излиза през ноември 2006г. Сингълът на групата от 2001г. „مين ارهاب“ („Кой е терористът?”) е свален повече от един милион пъти от интернет-страницата им.

В текстовете им често се чете чувство на безизходица от живота като „втора класа хора” в Израел. Също така, лириката на групата засяга и общо-познатите хип-хоп теми като наркотици, насилие и др.

„Всичко започна след като чухме песните на 2PAC. Осъзнахме, че това, за което той пее засяга и нашата действителност. Всичко това може да се види и тук в гетата на Лид и Рамалла. Разликата е, че тук не става въпрос за раса и цвят на кожата, а за религия. Това, обаче, не значи, че ще се примирим. Ние сме палестинците от 1948г. и искаме равенство. Това е.,” каза Тамар Нафар.

Според DAM хип-хопът е международно явление. Навсякъде е – в западните страни, разбира се, но все повече и повече се развива в Африка и арабския свят. Започва с алжирците във Франция и обхваща целия Близък изток.

„Тук започна от палестинците в Израел, но сега рапъри има … навсякъде!,” казва Нафар.

 

Ами, да, навсякъде… С това ви посочих само началото – сега са много и в голямата си част са качествени рапъри. Пеят на арабски, английски, френски, засягат най-разнообразни теми… Но, засега толкова… Обещавам, че ще доразвием темата, а дори ще организираме арабска Underground вечер. Така че: stay tuned! J

 

 

Peace!

 

Ана Минчева

 

 

 

За статията са използвани данни и цитати от http://www.miftah.org/ и снимки от http://www.alwanforthearts.org/ и http://www.nextbook.org/.

Реклама

8 коментара към “Началото на арабската хип-хоп култура

  1. DAM са супер готини, много ги харесвам. Преведох една тяхна песен наскоро – „Кой е терористът?“. Ако има интерес, мога да я пратя, за да качите превода тук.

  2. Това е интересна публикация, но ми прави впечатление, че говорите за палестински хип-хоп, а не арабски. Затова мисля, че не е много коректно да ги наричате „начало на _арабската хип-хоп култура“. Преди тях има достатъчно левантински и магрибски (с достатъчно френско влияние, разбира се) автори, които според мен заслужават своето внимание 🙂

  3. Така е, има. Но ДАМ са първите с много голямо влияние, не само локално.

    Умейра – ще е супер да видим превода.

  4. ДАМ са готини и наистина доста влияят на палестинските младежи по мои лични наблюдения. В момента са на турне в САЩ и са приети чудесно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s