Художествена литература

Гассан Канафани


images

Гассан Канафани ( 1936- 1972) е писател, чийто жизнен и творчески път е типичен за много палестински дейци на литературата и културата. Роден в семейството на адвокат в град Акко. През 1948 г. поради историческите събития, протичащи по това време в Палестина, семейството му е принудено да изостави родината си. Заедно със семейството си  Канафани се  премества първоначално в Бейрут, а после в Дамаск, където Гассан се записва в училище. Както и другите палестинци, младият Канафани живее  живот на бежанец в Сирия – без стабилни средства за съществуване и сигурност в утрешния ден. На 19 завършва средното си образование и получава правото да преподава в начално училище. През същата година става студент на Дамаския университет, но не завършва курса – през 1955 Канафани е изгонен, заради  участие в движението на арабските националисти.  През есента на 1955 г., в търсене на препитание, Канафани се премества в Кувейт, където в продължение на 8 години работи като учител. В началото на 1960-те става журналист и работи в бейрутските вестници.  През 1967г.  Канафани взима участие в образованието на Народния Фронт на Палестина, а през 1969 г. основава и редактира печатното издание на тази организация. Той се явява официален представител и член на политбюрото на Народния Фронт, Канафани неведнъж заявява своята привързаност към палестинското дело  и е активен в обществената работа. Загива през 1972 г. от  бомбен взрив в колата му.

Кариерата на писателя Канафани започва, когато е в Кувейт. Първите му разкази датират от 1955 г., което е безусловно свидетелство на неговия литературен талант, проявил се още на двадесетгодишна възраст. Освен

разказите, от перото му излизат и романи, пиеси и литературно – критични трудове.  Също така е широко известен в родината си като автор на политически статии, посветени на ситуацията в арабския свят и най-вече в Палестина.

Канафани се обръща към художественото творчество в почивките между изпълнението на журналистическите и партийните си задължения. Не случайно положението на родния народ, по един или друг начин свързано с темата на страданието на всички угнетени хора в света, се превръща в основата на творчеството му.  Днес уверено можем да кажем, че Гассан Канафани е писател с една тема. Предметът, на който е подчинена организацията на материала са събитията в родината му – Палестина. Избраната тема обуславя сюжетите и индивидуалните характери, заимствани от колективната памет на народа. Основната идея се разработва в дребни детайли: в главни герои на разказите му се превръщат отделни палестинци или цели семейства; но те могат да изпълняват и второстепенни роли. Най-ярко трябва да се подчертае, че един от главните персонажи става Земята. Мистичната любов на автора, според нас, се преобразува в нова философия, в присъща само на него гледна точка: чрез произведенията си Канафани прокарва мисълта, че не хората владеят Земята, а Земята владее хората. Следва да се отбележи, че той не е самотен в това: мотивът за Земята-майка се среща достатъчно често в световната литература на ХХ в., например в творчеството на шотландския писател Грессик Гибон.

Из книгата „Роман Гассана Канафани „Что вам осталось” в контексте литературнЫх исканий ХХ века,” Мурад Н. Ю., Савченко А. Л., 2004г.

Превод: Алевтина Плочева

Реклама

2 коментара към “Гассан Канафани

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s