All

Арабската култура е с голямо значение


Много хора ни питат: „Защо правите всичко това, форумът?„.

При този въпрос, всеки от нас има различен отговор. Някой от нас ще каже, че е заради тръпката да се занимаваш с нещо различно, друг ще сподели, че по този начин се чувства полезен. За трети обаче, това е и нещо специално. Чувството да се занимаваш с култура, която е от световно значение, е невероятно.

Истината е, че арабската култура, с всичките си нюанси, е изключително важна за световната история. Близкият изток е родил велики умове, стилове, култури, без които днес дори Западът нямаше да е това, което е днес. Арабското културно наследство е само част от цялата пъстра картина, която виждаме. Но въпреки това, тя е с голяма тежест. Смесицата между персийска, византийска и арабска култура, прави заниманието с тази материя едно изключително изживяване.

Ние, от Форума за арабска култура „Махмуд Даруиш“, сме се заели с разпостранението на тази култура. Макар и повечето от нас да не са свързани с нея. Този факт е без значение, когато става дума за нещо, което обичаш.

Другата наша цел е да разясним някои спорни точки, свързани с арабския свят. В повечето случаи „арабски държави“ и „арабска култура“ са нещо различно. Днес арабите преживяват епоха на застой и изграждане на гражданско общество. В тази атмосфера на постоянни конфликти, тероризъм и предизвикателства, носителите на самата арабска култура не са ангажирани с нейното разпостранение и запазване. Именно заради това има и неразбиране от страна на западната култура, която изпитва и доза страх от тази част на света.

Припомням ви един клип:

Съзнаваме, че арабската култура е с изключителна важност за разбирането на самия Близък изток. Тя има отражение дори тук на Балканите. Нейното опознаване може да доведе най-малкото до обогатяване на общата култура.

Всеки, който иска да се присъедини към нас, да даде идеи, да помогне, може да ни потърси. Добре сте дошли!

Руслан Трад

Реклама

2 коментара към “Арабската култура е с голямо значение

  1. Cheta vsichko, na koeto popadna za iztochnata kultura. Mnogo mi dopada, dava mi mnogo mydrost i poznaniq.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s