Инициативи · Пътешествия и приключения

На живо от Амман-седмица на палестинската култура в Йордания


Тази вечер с радост получих материал от приятелите ни и съфорумци, намиращи се в йорданската столица Амман. Предоставям статията, която отразява интересно събитие, седмица на палестинската култура в Йордания. Моите редове са излишни повече!

Амман, Йордания. С лекция, посветена на съдбата на Йерусалим, вчера, малко след залез слънце, завърши седмицата на палестинската култура в Йордания. Официалното откриване бе на 28 септември, когато Хашимитското кралство отвори сърцето си като отреди на столицата Амман и на градовете Мадаба, Аз- Зарка, Ал-Мафрак, Ал-Карак и Ажилон да станат домакини на културните събития, състояли се по повод обявяването на Йерусалим за арабска столица на културата през 2009 г.

Началото бе поставено в Кралския културен център в Амман, където бе открита изложба на традиционни палестински занаяти и предмети, чиято красота „разкрива трудолюбието на палестинската жена и силната връзка на палестинския народ с неговите земя и родина”.* Снимката, която виждате в момента – „Йерусалим – столица на културата 2009”, е платно, избродирано ръчно от жените от „Бейт Сурик” в Йерусалим.

Изложбата носеше вълшебното име „Йерусалим, разказан в 1000 приказки”. Другите йордански градове прегърнаха палестинското изкуство, за да се проведат в тях поетични четения, изложби и дискусии, посветени на ролята на Йерусалим като културен център на палестинския народ.

„Йерусалим е много повече от град, в който се намират свещените места за евреи, мюсюлмани и християни”, каза д-р Халил в заключение на лекцията си малко преди да напусна Кралския културен център

в четвъртък вечер и да се отправя към общежитието с надеждата да спазя вечерния си час. А докато гледах летящите покрай мене коли на булеварда, си мислех, че само преди четири дни Йерусалим плачеше.. с цялата си красота..

В статията е използван цитат от йорданския ежедневник „Ад-Дустур”, 30 септември 2009.
Нито една от снимките не е неправомерно присвоена и не е нарушено авторското право на нито един автор на фотографии.

Благодаря Ви!
За „Форум за арабска култура”Махмуд Даруиш”
R./
Амман, Йордания

Реклама

4 коментара към “На живо от Амман-седмица на палестинската култура в Йордания

  1. Здравейте. Много се радвам, че попаднах на страниците на блога, който сте създали. Много хубава инициатива от ваша страна. Аз лично с интерес ще следя материалите, които публикувате. Арабската култура отдавна представлява интерес за мен. Пожелавам много успехи. ♥

  2. Благодарим за думите 🙂 Със сигурност ще имаме още интересни статии 🙂

  3. Здравейте, аз също бих искала да ви поздравя за невероятната идея да просветите българския читател с интерсни разкази за арабския свят. От скоро се интерсувам от арабската култура, по-специално от Йордания, и ще следя с нетърпение новите ви публикации!
    Успехи

  4. Хашемитите да внимават за палестинските си братовчеди, да не повтарят грешките на предците си. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s