Любопитни факти · Пътешествия и приключения

Аман-история и още нещо…


След като в крайна сметка успях да си намеря нещо като квартира, мисля че е крайно време да се опитам да ви запозная малко повече с Аман, къде е и как се стига до него, какъв е и какво се случва в него..

Аман- столицата на Хашимитско кралство Йордания, тази година- 9ти Октомври, ще празнува 100 години от създаването на община Аман. Историята на града, започва някъде към 8000 г пр. Хр., съдейки по намерените останки от места за поклонение на слънцето, луната и звездите на територията на града. По-късно пристигат древните египтяни, както и различни племена, едни от които се наричат Амонити. От там  идва и името на града.

След това градът е превзет от асирийци и вавилонци.

384г пр. Хр. в града пристигат гърците, като владетелят Птолемей II Филаделфиус издига наново града, върху миналите останки и го кръщава града на себе си, Филаделфия. Така просъществува до 106г. Сл Хр., когато е покорен от римляните.

Градът разцъфтява по времето на Омеядския халифат, когато е в  непосредствена б лизост до столицата Дамаск, както и по времето на Аббасидите, когато столицата е Багдад. По-късно Аман е разрушен от няколко земетресния и пожари, като от него остава само малко село и много руини. През 1887г. на мястото се заселват черкезки племена.

Аман отново започва да се възражда, когато през 1906г. Османската империя започва строежа на хиджазката железопътната линия, свързваща Дамаск и Медина. Аман е главна ж.п. гара по маршрута, като по този начин се възраждат търговските му връзки.

През 1921г. когато се основава Трансйордания Абдуллах I избира Аман за столица, но тъй като все още няма дворец, той управлява от ж.п. гарата, където офисът му се помещава във железопътен вагон.

До 1948г. Аман остава малък град, но след създаването на Израел, Йордания приема множество палестински бежанци, и градът занчително се разраства. Следват серищ от бежански вълни от Палестина през 1967г., източно-азиатци от Кувейт след войната в залива 1991г., и иракчани след същата война, както и втора вълна иракски бежанци след инавазията в Ирак 2003г.

Днес градът е с повече от 2,5 млн население, разположен е на 19 хълма. Това прави климата му малко странен- когато си в подножието на някой хълм- времето е ужасно горещо, а когато си отгоре, духа бая силен вятър и ти става студено, особено след като си се сгрял от изкачването му.

Как се стига до Аман?

От София до Аман има главно два начина да се стигне- със самолет и с автобус. Със самолет, вариантите са или с транзитно преминаване през централна Европа, най-евтино беше през Будапеща, на борда на унгарските авиолинии, или първо с автобус до Истанбул или Букурещ и оттам на самолета.

Ние избрахме втория вариант, много по-бавен, не много по-евтин, но някак по-интересен. Вече има компания Манор, която предлага пътуване директно до Аман, като пътуването варира като време, като ние стигнахме за около ден и половина. Пътува се през Турция, в източната й част пътят минава през изключително живописно място, заобикаляйки два изгаснали вулкана, след това следва Сирия, като в Дамаск те прехвърлят на такси или автобус, в зависимост от броя на пътниците за Аман. Тази фирма Манор, пътува само събота, и автобусът й не е от най модерните. Цената беше 80 евро, в едната посока.

Другите компании са Зейтуни и ал-Ранам, те пътуват само до Сирия, но от Халеб има след 4-5 часа друг автобус до Аман. Цената им е 50 евро до Сирия, а след това не знам.. Големият проблем на пътуването с автобус е, че се минава през Сирия, и ни трябва виза, която е изключително скъпа- 46 евро- транзитна, само за едно преминаване. Офисите на Манор и ал-Ранам се намират в колибките пред Централна гара София, а телефонът на Зейтуни е- 02/ 846 50 71

И така стига толкоз фактология..

Представям Ви няколко снимки, любезно предоставени от колегата Мая Петкова.

С много усмивки,

Калоян от Аман, или както ме нарича един преподавател- Басим : )

Реклама

9 коментара към “Аман-история и още нещо…

  1. Мерси много за статията, Кало! Единствената ми забележка – Амман всъщност на български е Аман. На английски също, въпреки че там се пише с „дабъл ем“. Ще чакаме ново включване скоро 🙂

  2. Знаех си, че това Амман нещо не е наред, и много го ислих честно казано..но не можах да се сдържа..прощавайте..

  3. Басим-чо, или Калоян-чо,
    Ама много ти отива това Басим! Пиша ти с името, с което мен ме зовяха в марказа. Пиши повече!
    Целувам теб и всички девойки!
    Маги

  4. Където и да погледнем всичко е свързано за някаква история така.Но това е нашият живот съвкупност от събития, факти,които образуват една история.Тъжно е да видиш как собственият ти дом бива разрушен от земетресения, но е още по тъжно да го гледаш как от битки и протести положението става толкова тежко че прилича на война в днешно време особено в Сирия, за която не спираме да говорим.Благодаря за статията пишете ни страхотни неща и се надявам да има и тема с продължение.Снимките,които ни показвате са чудесни от там, с автобус е малко изтощително ако пътуваме, но със самолет може да спестим и доста време.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s