Спорт

Скуошът-един египетски специалитет:)


Скуошът е не особено популярна игра, поне за нашите географски ширини. Доскоро си мислех, че той е чисто и просто един от възможните начини човек да „изпусне парата” след тежък ден. След като прочетох някои неща за този интересен спорт смятам,че зад него се крият голяма доза тактика, съобразителност и бързи реакции.

Скуошът (на английски: squash, мачкам) се играе в затворено помещение с ракета и мека топка от двама или четирима играчи.Използват не само страничните четири стени, но и подът. Целта е топката да се прати към предната стена – директно или чрез рикошет в останалите стени. След отскачането й от предната повърхност играчите имат право да я ударят, преди да е тупнала или най-много след едно докосване на пода. Разиграването продължава, докато някой сбърка или докато съдията отсъди препречване.В скуоша състезателите са длъжни да се дръпнат веднага след отиграване на топката, за да оставят максимално място за удар на съперника.
В противен случай им се отсъжда грешка. При движението си към предната стена топката не трябва да докосва пода или която и да е част от тялото или дрехите на играещия. Тя трябва да остане в очертанията на игрището след отскачането си.

Стените трябва да са бели или много светли. Задната е от плексиглас, за да може публиката да наблюдава. Особеност е т. нар. „тин” на предната стена. Това е ивица от шперплат или с метална обковка, висока 48 см и минаваща напряко през стената. Тин-ът завършва в горната си част с дървена летва, боядисана в червено и известна като „дъската“. Именно над нея трябва да са всички удари в скуоша. На предната стена има и още една ограничителна линия. Тя се нарича „кат” и е на височина 1,83 м. Задължително е при сервис топката да попадне над кат-линията – удар под или върху нея се смята за грешка.

Един мач се състои най-много от 5 гейма. Играчът, който пръв набере 15 точки, печели гейма, като всяка грешка е точка. Ако се достигне до резултат 14:14 за първи път, посрещачът в този момент може да избере един от двата варианта – до 15 или до 17 . В първия случай се играе само до още една точка. Kойто я спечели, печели гейма. При втория вариант се играе до 3 точки.

image_7

И така…Дотук с общата информация, сега по същество. Арабите като цяло не се славят със сериозни традиции в областта на спорта, но това не важи за скуоша, където Египет има значими постижения още от трийсетте години на XXв. Достатъчно красноречив е фактът, че сред първите 100 в световната ранглиста намират място и 13 представители на тази страна. С най-добро класиране към момента могат да се похвалят Амр Шабана, Карим Даруиш и Рами Ашур.
Амр Шабана е роден в Кайро на 20 юли 1979г.Той печели световните първенства през 2003, 2005 и 2007г.Амр става световен N 1 през април 2006г. Големия си пробив прави преди шест години. От девета позиция Шабана атакува световната титла в Пакистан и успява да я спечели. На финала в петсетов трилър побеждава представителя на Франция Тиери Линку.От този момент успехите идват един след друг. Последният от тях е с дата 7 ноември 2009 г.когато печели четвъртата си световна титла на първенството в Кувейт. Най-силният коз на „принца на Кайро” е играта му с лява ръка.
Друг силен играч от Египет е Карим Даруиш. Миналата година губи на финала на световното първенство в Манчестър от сънародника си Рами Ашур. В началото на тази година Даруиш достига първо място в ранглистата и така прекратява хегемонията на Амр Шабана.
Рами Ашур е представител на младата генерация в скуоша. Той е роден на 30 септември 1987г. в Кайро. През 2004г. печели световното първенство за младежи и става най-младият носител на титлата в историята на турнира. Рами достига до първата си титла при мъжете преди две години.По-късно побеждава и в супер сериите, турнир в който участват осемте най-добри състезатели в ранглистата. През 2008г. печели първата си световна титла след блестяша четирисетова победа срещу Карим Даруиш.

Shabana-U07-404f7

Карим Даруиш

Амр Шабана

today.220

Рами Ашур

Преди месец тримата достигат първото място на световното отборно първенство в Дания,надделявайки над силния отбор на Франция.

Весела Георгиева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама

Един коментар към “Скуошът-един египетски специалитет:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s