Инициативи · Музика

Четене, писане – ще ни удари някоя буква по главата… Я, малко парти!!!


Стана тя, каквато стана… На 25-и октомври се сбъдна една форумска мечта – партито, което лелеехме от толкова дълго време, най после се състоя! И то не беше просто парти – беше арабско ъндърграунд парти, бейби!!! 🙂 И ако трябва да стана сериозна за момент, ще разкажа на любимия читател, че в онази звездна октомврийска вечер наистина се случи нещо велико. Опитахме се, и по моето скромно мнение сякаш успяхме, да покажем на нашите гости нещо различно. Арабската ъндърграунд култура… Едва ли много до този момент бяха подозирали за съществуването на този феномен. А той си заслужава… Арабските хип-хоп и R’n’B изпълнители не отстъпват на американските си колеги – не само по професионализма, но и по валидността на идеологията си. Защото, нека се замислим, ъндърграунд културата в същността си е култура на протеста – заражда се в Съединените щати в противовес на върлуващия по онова време расизъм. Въпросът за цвета на кожата в арабската лирика е заместен от наболели теми като окупацията, религиите, етническите конфликти, ограниченията… Но нека не се задълбаваме в мрачни размишления, а да се завърнем към огнените страсти под диско топката в клуб „Зенобия.” Тук е мястото да изкажем големите си благодарности към г-н Айман – собственика на клуба – който любезно ни осигури подходящата обстановка, за да осъществим мечтаното парти. Името на палмирската кралица краси входа на едно уютно столично заведение в ориенталски стил – изключително подходящо местенце за вихъра на арабските ритми. А онази вечер беше направо ураган!… Наред с тежкия хип-хоп бийт се завъртяха и едно – две (да не кажем три – четири) арабски хора, които вдъхват неописуемо настроение на всяко парти. Изключително много благодарим и на нашия приятел Люай Алхусейн – председателя на Съюза на сирийските студенти – който за пореден път ни помогна със завидните си организационни умения за осъществяването на инициативата.  Постарахме се да подберем букет от най-добрите арабски хип-хоп и R’n’B изпълнители, сред които бяха: Qusai (Саудитска Арабия), Ramallah Underground (Палестина), Massari (Ливан), DAM (Палестина), K’Maro (Ливан), Outlandish и много, много други. Да, не се лъжете, чували сте имената на много от тях – те са световно известни изпълнители. За тези, с които не сте имали удоволствието да се сблъскате до сега, обещаваме да пуснем серия от статии в блога през следващите седмици.

И така, онази прекрасна вечер преливаше от емоции, танци и весели наздравици… чак не ми се искаше да свършва… На тези, които не успяха да дойдат, а и на тези, които дойдоха и им хареса, обещаваме, че ще направим още едно такова парти, и после още едно, и още едно… Стига ни само да ви носим усмивки и добро настроение.

Оказа се, че опознаването на арабската култура можело да бъде и голям КУПОН!!!

DSC_5504

Снимки от събитието може да намерите в групата на форума във Facebook: Форум за арабска култура „Махмуд Даруиш“ . Големи благодарности на Росен Илиев за чудесните снимки, които ни направи!

 

Ана Минчева

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s