Любопитни факти · Музика

Soapkills – електрото в Ливан


Много хора са на мнение, че арабската музика е само тази, която съвремнните български чалга-певици си присвояват, за да направят хитове в България.  Но ние продължваме да ви запознаваме с абсолютно съвремената музика спичилила много почитатели не само в Европа и Америка, но и по цял свят, както и в арбския.

Soapkills е ливанска indie electro-pop група. Основана през 1997 г. от Зейд Хамдан и Ясмин Хамдан през октомври 1997 г. И двамата са родени в Бейрут през 1976г., но нямат роднинска връзка.  Двамата  решават да съчетаят интересите си в традиционните арабски песни и електронната музика. Черпят вдъхновение от тези двата стила- съчетаване на старото и новото, като резултатът е една чувствена музика. Издават няколко компилации, записват албумите Bater и Cheftak и се презентират в Париж, Берлин, Сирия, Алжир, Египет, Йордания, Ливан  и Сидни.

През 2005 година те реализират последния си албум Entah Fen. Албумът съдържа както нови парчета, така и ремикси на стари. Ясмин и Зейд започват да работят по солови проекти. Зейд формира група, наречена The New Government, а Ясмин по време на прати в Париж среща продуцента Mirwais. Заедно основават дуета Y.A.S.  Дуетът съчетава арабски текстове с електонни бийтове, а през март 2009 във Франция записват албума Arabology.

Говори се за издаване на албум с най-добрите парчета на Зейд и Ясмин, но предложените от продуцентите компилации  биват отхвърлени.  Бъдещето на Soapkills не е ясно- дали отново ще се съберат или групата вече се е разпаднала напълно. Това предстои да бъде обявено официално. Ясмин казва, че са ги изгонили от радиото и TV airplay, и се надява това да не се случва с дуета Y.A.S във Франция.

Алевтина

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s