All

Йеменски готварски рецепти


Продължаваме с темата за арабските рецепти. Поредната рецепта е от Йемен!

Йеменско сладко

Йеменското сладко се смята за най-прочутия вид сладка в района на Арабския залив. Една от изконните йеменски традиции е по празници да се поднася сладко придружено от арабско кафе. Сладкото се приготвя в големи съдове от мед или друг метал с помощта на умела йеменска ръка, защото при приготвянето и е необходимо  умение и деликатност. Сред най-важните видове сладка са Мататия, Лина и Хасса.

Съставки:

Един килограм захар – нишесте – масло – карадамон – шафран – розова вода – количество вода, равно на количеството на захар  и достатъчно за приготвянето на сладкото.

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете нишестето във водата разбърквайте докато се разтопи напълно.
  2. Изсипете водата в съда, когато се затопли, добавете захарта, добре разбъркайте, оставете на огъня докато се превърне в еднородна смес.
  3. Добавете нишестето с помощта на филтър, разбъркайте добре.
  4. Постепенно добавете маслото по краищата на съда, продължително разбъркайте докато се получи гъста смес.
  5. Продължете процеса, като непрекъснато разбърквате. Преди да се свари напълно, добавете кардамона, водата от рози и оставете да  се приготви напълно.
  6. Разсипете сладкото в няколко малки или една широка чиния, украсете с орехи. На гостите сервирайте с кафе.

превод от арабски: Алевтина Плочева

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s