Продължаваме с темата за арабските рецепти. Поредната рецепта е от Йемен!
Йеменско сладко
Йеменското сладко се смята за най-прочутия вид сладка в района на Арабския залив. Една от изконните йеменски традиции е по празници да се поднася сладко придружено от арабско кафе. Сладкото се приготвя в големи съдове от мед или друг метал с помощта на умела йеменска ръка, защото при приготвянето и е необходимо умение и деликатност. Сред най-важните видове сладка са Мататия, Лина и Хасса.
Съставки:
Един килограм захар – нишесте – масло – карадамон – шафран – розова вода – количество вода, равно на количеството на захар и достатъчно за приготвянето на сладкото.
Начин на приготвяне:
- Изсипете нишестето във водата разбърквайте докато се разтопи напълно.
- Изсипете водата в съда, когато се затопли, добавете захарта, добре разбъркайте, оставете на огъня докато се превърне в еднородна смес.
- Добавете нишестето с помощта на филтър, разбъркайте добре.
- Постепенно добавете маслото по краищата на съда, продължително разбъркайте докато се получи гъста смес.
- Продължете процеса, като непрекъснато разбърквате. Преди да се свари напълно, добавете кардамона, водата от рози и оставете да се приготви напълно.
- Разсипете сладкото в няколко малки или една широка чиния, украсете с орехи. На гостите сервирайте с кафе.
превод от арабски: Алевтина Плочева