All · Любопитни факти

Подемът на модерното изкуство в Близкия изток


Едно добро видео от Брук Андерсън и Дон Дънкан от The Wall Street Journal, представящо модерното изуство в Близкия изток и в частност Сирия и Ливан.

Vodpod videos no longer available.

С развитието си Дубай не просто нарастна икономически. Емирството предизвика истинска експлозия в съвременното изкуство в Близкия изток с наличието на над 60 художествени галерии, офиси на международни аукционни къщи, като Christie’s и Sotheby’s, както и с откриването на модерни музеи, подобно на сателитите на Лувъра (през 2012) и „Гугенхайм“ (през 2014).

Фотографът Надим Асфар в студиото си.Снимка WSJ

Целият този подем дава отражение на целия район. Такъв пример са Ливан и Сирия. Бейрут, дългогодишния културен център на Близкия изток, стана свидетел на откриването на 5 нови галерии миналата година, а Дамаск се очертава като един от най-бързо развиващите се пазари за изкуство в региона. И двете държави в момента се наслаждават на период на стабилност и устойчив икономически растеж, за което спомага и туризмът, покачил се значително за последните две години.

От 2006 г. насам, предметите на изкуството, продадени в Дубай се равняват на повече от 170 млн. долара. Тези и още данни, като например как може един сирийски художник да печели хиляди на месец, заради изкуството си, можете да прочетете в статията на Брук Андерсън и Дон дънкан от 14 май в The Wall Street Journal.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s