Преди време публикувахме няколко рецепти от арабския свят, сега продължаваме отново с тях. Източникът е йеменска кулинарна книга!
Паста от фурми
Съставки:
Един килограм фурми – половин чаша олио – малка лъжица смлян кимион – малка лъжица млян черен пипер – малко млян кардамон
Начин на приготвяне :
- Отделете костилките от фурмите и ги размачкайте с ръка.
- Добавете подправките и олиото, размачкайте добре, докато се размесят съставките и пастата стане мека и еднородна.
- Намаслете ръцете си с малко олио, разделете пастата на еднакви топчета, всяко от тях с приблизителен размер на портокал, разкатавайте ги по дланите на ръцете, докато станат меки и гладки. Това се казва Джаарир Аттамр.
- Съхранявайте фурмите в сладко или чист съд. Сервирайте с мляко или самостоятелно.
превод от арабски : Алевтина Плочева
Всеки път когато опитваш нова храна се замисляш какви ли не вкусове ма по целият свят за които дори не си и подозирал.Благодаря за тази статия.Не съм опитвала йеменска кулинария, но от това,което са ми разказвали със сигурност има какво да ме очарова.Арабската кухня е страхотна им изключително пъстра гама от подправки,които едно обикновено месо или зеленчуци могат да превърнат в страхотно екзотично ястие.Благодаря и за рецептата с фурми, жалко че няма снимка , да видим какво точно трябва да представлява в готов вариант.Майка ми доста обича фурми и ще ги направя заради нея.