Художествена литература

„Малък град в Кайро“.Или микросветът на Египет


Вчера се разхождах с приятели и разглеждахме книжарниците по центъра на София. Влизайки в Booktrading (до Попа) отидох направо при секцията с латиноамериканска литература. Над нея се разполагаха произведенията от турски, афганистански и арабски автори и там видях една книга, която дълго време се обсъждаше дали да се преведе на български език. Отдавна е световен бестселър, но тук се преведе късно. Най-важното е, че вече е по щандовете. Това е „Малък град в Кайро“ от Ала ал-Асуани.

За издаването на книгата са виновни издателство „Прозорец“, преводът е от Надежда Розова, а предговорът е превод на Ана Минчева, която с гордост заявявам, че е от основателите на Форум за арабска култура, за чиито труд мога да кажа „Браво!“. Заглавието на книгата на арабски е „Къщата на Якубян“. На български името е избрано интересно, защото тя наистина представлява малък град в големия град Кайро.

Според The Independent, Сградата на Якубян е своеобразен микромодел  на съвременен Египет. Самият автор Ала ал-Асуани има множество перипетии, докато издаде книгата си. Неговият приятел Джамал Гийтани започва да публикува части от книгата във вестник „Литературни новини“ и така името на книгата започва да става популярно. Въпреки това, издаване на цялата книга е отказвано поради политически причини. Един издател дори казва, че романът е брилянтен, но ако го издаде ще си загуби поста. Освен със скандалния „Къщата на Якубян“, Ала ал-Асуани е действащо лице и в опозиционното движение Кефая. Това е достатъчно, за да не бъде издадено навременно.

Скандален е романът поради ред причини. Главно, защото показва социалните прослойки в Египет. В къщата на Якубян живеят различни хора – политици, проститутки, хомосексуалисти, религиозни фанатици. Разкрива микросвета, характерен за целия Изток. Символизма на книгата е повече от силен. Когато започнах да чета книгата, започнах да си спомням това, което знам и съм виждал в източния свят. Той е скрит,изпълнен със символика и много пъстър в същото време.

Цената на българското издание е 12 лв. Мога да кажа, че всеки един лев си заслужава за това приключение сред обществото в Египет. За всеки, който иска да прочете нещо различно.

Публикувано и в Интидар

Руслан Трад

Реклама

Един коментар към “„Малък град в Кайро“.Или микросветът на Египет

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s