All · Инициативи

Деветнайсет са номинираните граждани и организации за „Човек на годината“ 2010


Остават само десет дни до затварянето на номинациите за “Човек на годината”, годишните награди за принос към правата на човека на Български хелзинкски комитет.

Деветнадесет са номинираните граждани и организации към момента; номинациите са индивидуални и групови.

До 31 октомври всеки може да номинира човек или организация – заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2009 – октомври 2010 г.

Онлайн гласуването за наградата на публиката – на сайта http://www.humanoftheyear.org – започва от 1 ноември и ще тече до 6 декември 2010 г.

На сайта са и подробните критерии за номинации, както и формата за номиниране.

Освен през сайта, номинации се приемат и на hy2010@bghelsinki.org или на адрес: София 1504, ул. „Върбица“ 7; до 31 октомври 2010 г. включително. Онлайн гласуването за наградата на публиката е от 1 ноември до 6 декември 2010 г. Награждаването ще е на 10 декември, Международния ден за правата на човека, на тържествена церемония в София.

Към момента номинирани са личности и организации от различни области на правозащитната сфера, които със своите постъпки са допринесли за защитата и утвърждаването на човешките права на български граждани и лица пребиваващи в България.

Измежду номинираните са организаторите на София Прайд 2010, Младежка организация “ЛГБТ действие”, Фондация “Куиър България”, Радослав Стоянов и Добромир Добрев които работят в подкрепа на правата на гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални.

Адв. Валерия Иларева и адв. Диана Даскалова работещи за правната защита на бежанци и имигранти в България.

д-р Владимир Атанасов, изправил се срещу политиката на Министерството на здравеопазването заради “финансовия и организационен колапс в болничните заведения”. Доц. Константа Тимчева, номинирана заради проявена човешка и лекарска доблест в защита на онкоболните си пациенти. Иван Димитров от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. Анета Феодорова и Светлана Атанасова от Асоциация Муковисцидоза, две майки, номинирани заради упоритата им борба с институциите.

Иво Инджев, Виза Недялкова, общественици и журналисти.

“Електронна граница” – организация, борещa се за правата на Интернет потребителите в България.

Виолина Харалампиева, инициатор на акция в подкрепа на хора, живеещи на ръба на бедността.

Снежана Денкова, юрист и майка, загубила 17 годишния си син в борбата с дрогата. Води сама дело и осъжда България заради липса на политика към наркозависимите.

Пенелопе О`Съливан от фондация „Сийдър”,  работеща за интеграцията на деца с увреждания в обществото. Александър Миланов, млад човек отдал почти десетилетие за защита на правата на децата, самият той живял в дом.

Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Миналата година с голямата награда „Човек на годината“ 2009 бе отличена учредителката на Центърa за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева. Носител на „Наградата на публиката“ – събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта, стана „Спаси, дари на…“ – организация, която подкрепя кампании за лечение на деца.

 

Форум за арабска култура е партньор на инициативата „Човек на годината“ 2010

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s