Инициативи · Политика и история

Становище на Форум за арабска култура относно думите на г-н Бойко Борисов


Становище относно

думите на г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България, засягащи арабската общност в България.

 

На 25 януари в българските медии разпространиха изявление на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, направено по време на посещението му в Япония, по повод кървавия атентат на московското летище „Домодедово“ – акт, който никой трезвомислещ и нормален човек не би подкрепил. Но думите на г-н Борисов относно атентата предизвикват почуда у всички свързани по някакъв начин с арабските страни и арабските общности в България.

 

„Ние разчитаме на балансираната си външна политика – с арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България – на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да го отчитат хората, които вземат тези решения за подобни актове. Когато те ги взимат централизирано, се наблюдава и поведението на дадени държави. Затова считам, че България води много добра балансирана и партньорска политика.”

 

Съдържащото се и в текста, и в контекста на изявлението, цитирано според публикацията на Агенция Фокус, налага впечатлението, че арабският свят едва ли не еднозначно и монополно създава терористична заплаха за света. Ние, които сме посветили усилията си на изучаването на арабския език и култура, история, общество, развитие и цивилизация, смятаме такава теза за предубедена и неприемлива.

Несериозно звучи приравняването на арабското бизнес-присъствие в икономическия живот на България до „дюнери на всеки ъгъл”. Неубедително е да се говори за „централизирано” вземане на решения за „подобни актове”, визирайки арабските държави и актовете на тероризъм.

Като част от българската академична общност, осъзнаваща своята отговорност за утрешния ден на България, Европа и света, не можем да не си зададем въпроса не става ли утрешният ден на човечеството изобщо немислим, ако продължим да изхождаме от упорито насажданите ни стереотипи за сблъсък на цивилизациите и по този начин последователно си отказваме да се възползваме от тяхното взаимно обогатяване? Не е ли точно този стереотипен начин на мислене истинският източник на заплаха за общочовешката цивилизация?

И не на последно място за нас е странно, че изричането на подобна изключително сериозна позиция от министър-председател на държава членка на Европейския съюз премина като новина еднодневка, без някой да си даде сметка, че тя би могла да засегне твърде чувствително някои сериозни икономически и оттам – социални интереси на нашето българско общество.

 

УС на Форум за арабска култура

София, 30 януари 2011

 

Реклама

4 коментара към “Становище на Форум за арабска култура относно думите на г-н Бойко Борисов

  1. Придавате прекомерно голяма тежест на изказването на Борисов.Премиерът е не особено образован човек, а пък обича да се произнася по въпроси, които са му неясни.(Нали разбрахте, че е намислил с японски технологии България да изхрани цял свят.)Така че надали става дума за изповядване на идеята за сблъсък на цивилизациите, за която той, вероятно, не е и чувал.За мене скандалното в цялата история е товаче във връзка с атентат, извършен от кавказки терористи, той въобще намесва арабския свят.Но може би това е и вашата мисъл, изразена на съответното академично ниво.

  2. Напълно уместно и правилно становище! Бойко Борисов за пореден път сгафи. Такава простотия за съжаление не е единствена на „понародному“ говорещия лидер.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s