Художествена литература

Представяне на Жорж Корм


Мариян Карагьозов


Ливанец по националност, макар и родом от Александрия, Египет, Жорж Корм (р. 1940 г.) е икономист по образование, специалист по Близкия Изток и Средиземноморието, международен икономически и финансов консултант, бивш министър на финансите на Република Ливан (1998-2000 г.).

Многобройните му книги са преведени на множество чужди езици. Текстовете му са му спечелили славата на уважаван историк, политолог и икономист.

Освен арабски, владеещ перфектно английски и френски, Жорж Корм е автор на множество книги в областта на международната икономика и съвременната история на Близкия Изток, като „История на религиозния плурализъм в Средиземноморския басейн“, „Новото световно икономическо безредие“, „Изток – Запад, въображаемата пукнатина“, „Европа и Изтокът, от балканизация към ливанизация. История на една неосъществена модерност“ и други.

На български от него разполагаме с две книги.

„Разпадането на Близкия Изток 1956 – 2004 г.“ („Меридиани“, С., 2005 г.) е допълнено, обединено и осъвременено издание на два предишни негови труда: „Разпадането на Близкия Изток 1956 – 1991 г.“ и „Разпадането на Близкия Изток ІІ. Миражи за мир и блокирани идентичности 1990 – 1996 г.“, като специално за българското издание са направени обширни допълнения. Изследването е внушително по обем, но не в това се състои основната му ценност.

Освен че проследява развитието през последния половин век на един от най-сложните и горещи региони на земята, книгата е и опит за осмисляне както на мисловните рамки, в които Западът, възприема Изтока, така и на начина, по който Изтокът гледа на Запада. Разказът започва от национализацията на Суецкия канал (1956 г.), ознаменувала символично началото на епохата на революционен кипеж в Арабския свят, минава през лутанията в търсене на непостижимото арабско единство, през внезапната поява на манната от петрол и ада на безкрайните войни и конфликти, за да завърши с пропуснатите възможности за мир и опитите за установяване на американска хегемония в Близкия и Среден Изток след последната война в Персийския залив.

Текстът е написан достъпно и може да се чете и от неспециалисти. Друго негово предимство, редом с огромния фактически материал, е предложената интересна концептуална рамка и социологическо осмисляне на процесите. Преводът на Любляна Гоцева е много добър; в края на книгата авторът е приложил респектираща библиография за всяка една от отделните страни.

 

Под марката на издателство „Рива“ съвсем излезе втората книга на Корм на български – „История на Близкия Изток от древността до наши дни“ (С., 2009 г.).

Преводът от френски е дело на историка Александър Везенков.

Може би читателят очаква смазващ обем, след като става дума за проследяване историята на обширен регион като Близкия изток от древността до наши дни. Нищо подобно. На преден план е изведене не фактографията, а осмислянето на взаимодействието между Изтока и Запада, социологически анализ на исляма и арабските общества.

Според издотелите: „Жорж Корм започва историческия си разказ от древни времена, за да стигне до съвременните конфликти и проницателното им тълкуване. На основата на огромно количество информация той описва този разнообразен свят, откроява специфичния облик на всяка от отделните култури и страни и успява да синтезира. Поднася своята светска гледна точка към Близкия изток, воден от амбицията да разруши колективните стереотипи, налагани от мнозина изследователи и политици, за да легитимират недопустимите насилия, които разкъсват района почти непрестанно от два века насам.” Под светска самият автор изтъква, че има предвид „познаване, което да не е заложник на религиозната принадлежност като единствено детерминираща отделните исторически епохи и техните особености”.

Дори и само този извод да „купим” от Корм – че във формирането на един „свят” участва не само религията, а и географските условия, демографията, чуждите нашествия и транспортните връзки, лингвистичните и културни особености и икономическите фактори – дори само това стига.

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s