All · Пътешествия и приключения

Нови приятели от четири страни


През последните две седмици Форум за арабска култура се готвеше да заеме мястото си в международната програма „Youth Initiatives International Cooperation“, спонсориран от Турската национална агенция и програмата Youth in Action program of European Commission.

По същество това е младежки обмен, на който групи от няколко различни страни дискутират проблеми на младежта, интеграцията и взаимодействието с официалните институции. На този обмен присъстваха хора от Естония, Литва, Турция, Румъния, а от България представители бяха членове на Форума. Цялата инициатива е част от голяма програма, в която са свързани интереси на ЕС, Арабската лига и Турция, която от няколко години организира постоянно подобни обмени с цел да покаже силните си страни и напредъка си. В голяма степен успява. Турската национална агенция работи по няколко големи проекта, а обмените са част от тях. Топлото посрещане, изграждането на връзки с чуждестранни НПО-та осигуряват набирането на мнение.

В случая обмена бе осъществен в град Аксарай, който е на 3 часа от столицата Анкара. Работата на екипите бе разделена на няколко части – игри за опознаване, игри, свързани с младежки проблеми, семинари, посещение в местно училище и последната част бе изготвяне на самостоятелен проект.

Улицата

В тази дискусия, трябваше да се засегнат проблемите на младежите в страните, от които идва всяка група. Избрахме да говоря за религиозната търпимост, тъй като сякаш тя е най-актуална в последно време, а и е въпрос, който ни вълнува. Автобусът, преминаващ по улица, на която има църква и джамия е символ, с който искахме да споделя, че всички сме с равни права и това трябва да се зачита от всеки- независимо дали е местен или имигрант.

България

Нашата организация, макар и свързана с арабската култура, е базирана в България. Това е достатъчно, за да имаме голямото желание да представим страната си подобаващо. Всяка група имаше отделен ден, за да представи страната, от която пристига. В тази част от програмата решихме, че трябва да ни запомнят възможно най-добре. Проблемът, с който се сблъскахме бе, че се забавихме с пристигането си в Аксарай и заради дългия път не взехме всички продукти, които ни се искаше. Напазарувахме в Аксарай, където открихме повечето неща, които ни трябват за приготвянето на хубава салата. Носехме със себе си брошури за България и мартеници, които раздадохме на останалите участници. В багажа ни намериха място две бутилки българско вино и една домашна ракия, които бяха преполовени за минимално време.

Религиозна свобода

С тази решихме да се занимаем от Форум за арабска култура. Като организация, която се занимава малко или много с проблеми, свързани с имигранти, арабска общност и др., сметнахме, че имаме какво да кажем и предложим по темата. Ето защо написахме предварителен план и примерен проект, по който би могло да се работи в България. Тъй като още е в работен вариант, не бих могъл да издам какво ще представлява в завършено състояние, но идеята, която защитаваме е, че религиозната свобода може да бъде приета и практикувана чрез опознаване и познаване на другия, на различния, в случая в сферата на религиозността.

 

С помощта на снимки ще ви разкажем накратко за това наше участие. Можете да видите повече снимки в групата ни във Facebook, а за впечатления от Аксарай – тук.

На среща с кмета на Аксарай, Невзат Палта.
Обща снимка в заведението в Аксарай, където всяка страна биваше представяна от съответната организация. Ние раздадохме мартеници и брошури за България, както и почерпихме със салата, вино и домашна ракия, докато вървеше презентация с факти от страната.
Всяка група от участници трябваше да представи чрез рисунка проблеми на младежите в различните страни.
В местната преса пишеше за проекта и гостуването на чуждестранните гости на кмета Невзат Палта.
Обща снимка в Кападокия. Всички се разходихме до невероятната област Кападокия, за да разгледаме скалните жилища християните, живеели по тези земи през римската епоха. Последва пиене на топъл ябълков чай, характерен за района.
Обща снимка в Аванос. Тя бе използвана и за самите сертификати на проекта. Аванос е известен със своите грънчари и вино.
Ябълков чай в Аванос. Известния в района ябълков чай бе поднесен в традиционни глинени чашки за чай. Вкусът е невероятен!

 

На всички участници раздадохме мартеници и брошури за България.
Изпихме по един наров сок в Истанбул. Най-добрият завършек на пътуването.

Руслан Трад

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s