Инициативи · Музика

90% от преведените във Vbox7 арабски песни са с грешен превод


От няколко месеца членове на Форум за арабска култура развиват страница във Facebook, в която качват арабски песни, преведени на български. Преводите са направени от самите тях – Косай Алхюсеин и Алекс Омари. Досега има качени над 70 клипа.

След като прегледахме някои преведени арабски клипове във Vbox7 решихме, че е редно да ви предупредим, че повече от 90% от клиповете са с грешен превод, а в половината от тях преводът дори няма общо с текста. Един от преводачите реши да попита един от качващите преведени песни защо превежда така и отговорът му беше:

„Не знам арабски, така го чувствам текста!“

Ето пример за една преведена песен на Амър Диаб, която и ние сме превели. Няма голяма разлика, но преводачът е добавил от себе си неща, които фактически не съществуват. Друг пример – в песен се пее: „Мрази ме и не се върни“, а преводачът е написал: „Обичам те до болка!“

След малко проучване из Интернет станаха ясни и други неща. Например, че се копират песните и преводите от нашата страница, и се качват във Vbox7. Не се чудете, ако откриете някоя песен, преведена от Косай Алхюсеин или Алекс Омари да стои във Vbox7 – просто е взета от страницата и качена там. Ние НЕ качваме във Vbox7. Единственото друго място за преводите от страницата е Youtube каналът ни.

Разберете ни – няма проблем да се превеждат песни, но нека да е правилно. Нека да се предава възможно най-точно текстът на песента. Арабският език не е лесен. Изисква се познание и често се получават грешки. Нашата работа, на Форум за арабска култура, е да предоставяме възможно най-добри преводи на арабски песни чрез страницата, която пуснахме във Facebook и Youtube канала. Надяваме се да го правим успешно.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s