Инициативи · Кино и театър

17 януари – стартиране на четвъртото издание на фестивала „Цветята на Корана”


Още със старта си, четвъртото издание на „Цветята на Корана“ ще привлече внимание. Иранската комедия „Моля, не ни безпокойте” ще открие фестивала на 17 януари от 19.00 ч. в Дома на киното в София. Филмът на Мохсен Абдулвахаб е носител на редица награди от престижни кинофоруми като наградата за най-добър филм от фестивала в Дамаск, наградата за най-добър актьор (Хедаят Хашуми) и най-добра актриса (Ширин Язданбахш) от фестивала Фаджр, наградата на журито от фестивала във Фрайбург и наградата за най-добър сценарий от фестивала в Дубай.

Сцена от филма "Мирал"

Филмът преплита три истории, които се случват в сърцето на Техеран. В първата младо семейство има проблем и съпругата иска да сподели за това, но мъжът й е твърдо против, защото се опасява, че ще загуби работата си. Единственото развлечение на възрастната двойка от втората история е телевизорът им, но един ден и той се поврежда. И тогава те са изправят пред дилемата дали да отворят вратата на техника, дошъл да поправи телевизора или да не рискуват да допуснат непознат в дома си. В третата история портфейлът на млад духовник е откраднат и той е решен на всичко, за да си го вземе обратно от крадеца. По комичен начин Мохсен Абдулвахаб представя един проницателен поглед върху ежедневието на хората в Техеран.

Един от основните акценти в програмата на фестивала тази година е последният филм на номинирания за „Оскар” Джулиан Шнабел „Мирал”, отличен с две награди на фестивала във Венеция. Режисьорът на „Преди да падне нощта” и „Скафандърът и пеперудата” представя историята на Хинд Хусейни, създала сиропиталище в Йерусалим през 1948-ма. Сред децата е и Мирал, която  губи майка си при израело-палестинския конфликт. По-късно Мирал е назначена да преподава в бежански лагер, където се влюбва в Хани – политически активен младеж, който ще промени живота й. В ролята на Хинд Хусейни е звездата на близкоизточното кино Хиам Аббас. Партнират й Фрейда Пинто, Уилям Дефо, Ванеса Редгрейв и Ясмин Ал-Масри.

Отличеният с наградата за най-добър филм на фестивала в Кайро „В очакване на Пазолини” ще разсмее и българските зрители. През 60-те години продавачът на сателитни чинии Тами е участвал като статист във филма на Пазолини „Едип цар”, заснет във филмовото студио в град Уарзазате, Мароко. 40 години по-късно в студиото отново пристига италиански екип и Тами вдига целия град на крак, защото е убеден, че отново ще види своя приятел Пазолини. Докато местни очакват с трепет италианците, комичните ситуации се редуват една след друга.

„Цветята на Корана” се организира от „Позор” със съдействието на Културното представителство към Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Турция, Посолството на Палестина, Френски институт, Посолството на Кралство Мароко

Партньори на фестивала:

Една седмица в София, За хората, Cinefish, INews, Operation kino, Prozekcia, Free Sofia Tour, Sofia Live, Stand.bg, Другото кино, издателство „Интенс”

Реклама

2 коментара към “17 януари – стартиране на четвъртото издание на фестивала „Цветята на Корана”

  1. Не е точно да се каже, че е заличена – персийската култура преживява своя повторен разцвет през Средновековието и заедно с новите жилки, вкарани в тази невероятна смес от традиции, се получава нещо прекрасно – нека да припомним най-малкото Омар Хаям.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s