All · Любопитни факти

Надежда за изгубеното модерно изкуство на Ирак


Съвсем наскоро беше пуснат онлайн един интересен сайт – Архив на иракското модерно изкуство (MAIA). Той е резултат от дългосрочно усилие за документиране и запазване на съвременните художествени произведения от Музея на модерното изкуство в Багдад, повечето, от които са били изгубени и повредени в пожарите и грабежите по време на размириците след 2003 година и американската инвазия в Ирак.

Както може да се види на сайта, малко се знае за голяма част от произведенията, включително и тяхното местоположение. Липсата на документи за съвременното иракско изкуство е причината базата данни да бъде отворена, за да може всеки да помогне, както и да се увеличи интересът към изкуството на модерен Ирак.

Сайтът на Архива е кулминация на седем години работа на проф. Нада Шабут, професор по история на изкуството и директор на Института за съвременни арабски и мюсюлмански културни изследвания в Университета на Северен Тексас. От 2003 година насам, Шабут събира всякаква информация за изгубени произведения чрез изследвания, интервюта с художници и артисти, музейният персонал, както и собственици на галерии. Шабут получава две стипендии от Американския институт за академични изследвания в Ирак през 2006 и 2007 година за провеждане на първата фаза на събиране на данните. През 2009 година тя си партнира с колеги от Александрийският архивен институт, базиран в Калифорния.

Целта на MAIA е да очертае развитието на модерното изкуство в Ирак през XX век и да бъде средство за изследвания на учени, студенти, власти или обществеността, както и повишаване на осведомеността за богатото съвременно наследство на Ирак. По този начин се търси и разрешение на големия проблем с черния пазар за изкуство, възникнал след инвазията през 2003 година, заради който много творби отдавна са напуснали Ирак и Музея за съвременно изкуство.

* Заглавната картина е на Диа Аззауи, „Мъченици“, 1972 г.

Реклама

Един коментар към “Надежда за изгубеното модерно изкуство на Ирак

  1. Определено има капчица лъч в тези произведения и къде къде по добре е да се занимават младите с подобно нещо отколкото да ходят и да стрелят. Както и вие пишете той е резултат от дългосрочно усилие за документиране и запазване на съвременните художествени произведения от Музея на модерното изкуство в Багдад, повечето, от които са били изгубени и повредени в пожарите и грабежите по време на размириците.Нека си пожелаем за идващата 2014 година да бъде по мирна и да живеем по спокойно стига с тези войни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s