Любопитни факти

Жулиен Бретон – арабска калиграфия със светлини


Жулиен Бретон. Може би не сте чували за него, а ако сте – ще го помните винаги. Накратко казано – той прави невероятни неща със светлини и арабска калиграфия!

Калиграфът живее в Нант, Франция, няма арабски произход и не знае арабски език. Приключението на Жулиен Бретон, известен като Калаам,  започва през 2001 година, когато се запознава с творбите на арабски калиграфи. Той е толкова пленен от това изкуство, че започва да се занимава сам той с него. Днес той е автор на цял нов шрифт в калиграфията, базиран върху латиницата и повлиян от естетиката на арабските букви.

Репортаж на DW за Бретон:

Това, което прави уникално изкуството му е, че използва…светлини, за да рисува. Да, наистина – светлини, с които създава истински шедьоври. Някои от фотографиите отнемат цели минути, за да достигнат завършен вид. В по-късен етап добавя и допълнителни елементи към калиграфията – хореография и хип-хоп ритми. Разгледайте по-долу някои от неговите творби (тук може да разгледате галерия):

Реклама

Един коментар към “Жулиен Бретон – арабска калиграфия със светлини

  1. еха разкошни клипове.Останах без дъх докато ги гледам.Само каква сила и изобретателност се крие зад тях.Жулиен Бретон прави фантастични неща с тази светлина.Това да рисуваш по този начин е едно ново изкуство,което до сега не бях срещала.А и допълнителна красота се прибавя с тези арабски думи.Изглеждат много величествени и красиви.Определено искам да имам някоя от неговите картини в стаята си.Ще пасне идеално на стилът ми.Дали има много подобни курсове?Само до какви детайли са изпипани неговите творби.Жалко, че не е толкова известен, сигурна съм, че който разбере за това изкуство би искал и той да се занимава.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s