Художествена литература

Панаирът на книгата в Шарджа отвори врати за 31-ви път


Международните издатели ще се срещнат отново в Шарджа тази година, за 31-ва поредна година на Международния панаир на книгата (панаирът на книгата е едно от първите неща, които стартират след създаване на ОАЕ). Панаирът в Шарджа е смятан за един от най-големите и важни в света – със сигурност един от най-важните в арабския свят (след този в Бейрут).

Панаирът в Шарджа – в някои отношения в конкуренция с изложението в Абу Даби – запазва своя фокус върху детската литература(с над 200 предвидени събития!), въпреки че може да предложи много и на порасналата публика. На панаира ще участват 894 издатели от 35 страни, включително 14 от арабския свят. Всички предвидени сесии са безплатни.

Налице са десетки гостуващи автори, като ще се постави акцент върху Египет, Индия, Бангладеш и Пакистан, като само от пакистанската литературна среда ще участват 20 издателства; предвидени са специални програми (включително за готвене). На панаира на книгата бял свят ще видят и редица нови книги, включително на авторите Нура Номан и „Ажуан“, първият научно-фантастичен роман на писател от емирствата. Над 100 са поканените чужди автори, като Майкъл Маршал Смит, Джулия Грегсън, Тони Кавано и др.

В реч за откриването на панаира, шейх Султан Бин Мохамед ал-Касими говори за предизвикателствата пред цифровото публикуване, казвайки, че: „Ние вярваме, че издателските къщи в ОАЕ и региона ще се справят с новата революция и иновации и атрактивни начини за популяризиране на книгите на хартия и „цифрови“ книги, които да насърчават читателите да купуват книги и да ги четат по начина, който те предпочитат.“ (още от речта – тук)

Панаирът в Шарджа ще продължи от 7 ноември до 17 ноември. Повече за него – в блога ArabLit. Може да следите ъпдейти и в Twitter през акаунта на панаира: https://twitter.com/@ShjIntlBookFair и, разбира се, на сайта на панаира: http://www.sharjahbookfair.com/

Реклама

2 коментара към “Панаирът на книгата в Шарджа отвори врати за 31-ви път

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s