Любопитни факти · Художествена литература

Тунизийският панаир на книгата 2012 – успешен, въпреки атмосферата


Автор: Инас Аббаси, за блога ArabLit

29-та сесия на Международния панаир на книгата в Тунис беше специална. Тя се проведе от 2 до 11 ноември  и се явава „догонваща сесия“, тъй като панаирът на книгата през април миналата година беше отложен от съображения за сигурност след революцията от 14 януари 2011 година.

Тази година почетен гост на церемонията беше Египет, което предостави възможности за тунизийските читатели да присъстват на интересни конференции и семинари. Египетските официални културни институции като Националния център за превод и Висшият съвет за култура, имаха голяма присъствие.

От друга страна, тунизийската литература отсъства. Няколко нови книги и имена, които обръщат внимание най-вече на въпросите около революцията и уличните вълнения, както и анализ на времето на сваления президент Бен Али. Няколко стари заглавия се открояваха относно съвременната история на Тунис.

Както обикновено, издателите Dar al Janoub, Dar Muhammad Ali и Dar Ceres (публикуващи на френски език) са звезди на панаира на книгата. Те показаха свои класики, както и заглавия от нови романисти като Kif Kif от Юсеф Албахри и „Господарката на Адам“ от Монсеф Лухайби. Обърнато е внимание на историята на Тунис от началото на XX век.

Но, по мое мнение, перлата на тази сесия от панаира на книгата е частта, посветена на Мароко. С голяма площ и голямо разнообразие от заглавия във всички области, любителите на книги предпочитаха този щанд. например, интерес има към творбите на Мохамед Шукри, както и към цялостната работа на Насър Хамед Абу Зейд.

Като цяло можем да кажем, че тази сесия на панаира на книгата в Тунис беше успешна, въпреки общата атмосфера – политическа бъркотия плюс икономически проблеми и лошо време! За съжаление тази сесия бе планирана в момент, в който се припокриват с международния панаир в Шарджа. Може би това е причината да има някои недостатъци, като малкия брой арабски издателства. Много издателски къщи отсъстваха или избраха да участват с ограничена площ и издания.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s