All · Политика и история

Образование чрез телефон


Въпреки, че Афганистан не е арабска страна, все пак се стремим да покриваме районът на Близкия изток, който е еднакво важен за културата в арабските държави и страните, които граничат с тях. 

Афганистан стартира нова програма за грамотност, която дава възможност на афганистанските жени, лишени от основно образование в продължение на десетилетия на война, да се научат да четат и пишат с помощта на мобилен телефон.

Телефонът се нарича Ustad Mobile („Мобилен учител“) и предлага план на обучение на двата национални езика, дари и пущу, както и по математика. Всички уроци са аудио и видео, с писане, произношение и фрази, инсталирани в „Мобилните учители“ – и се предлагат свободно на студентите.

Седейки върху килим в малка класна стая в Кабул с шепа жени, които се учат да четат и пишат, 18-годишната Музган  Назари казва, че когато тя трябвало да започне образованието си, талибаните забранили образованието за момичетата.

„Не можех да отида на училище, защото талибаните поеха контрола над Кабул“, заяви пред AFP, добавяйки, че нейният баща също е против дъщерите му да ходят на училище.

„Koгато чух за този център за обучение и ограмотяване на жените, убедих баща ми и той ми позволи да посещавам  програмата ежедневно“, казва тя.

Назари е доволна от програмата, която се осъществила с помощта на търговски фирми, министерството на образованието и с финансова подкрепа от страна на САЩ. Мобилният софтуерен учител е разработен от Paiwastoon, Афганистанска ИТ компания, с $ 80 000 долара в помощ от САЩ и е предназначен да се справи с един от най-високите проценти на неграмотност в света, като използва нарастващата използваемост на мобилни телефони.

Въпреки милионите момичета, които сега посещават училище, в Афганистан нивото на грамотност сред жените според ООН  остава само 12,5%, в сравнение с 39,3% от афганистанските мъже.

„За първи път, обучаващите се аудио-визуално имат възможност да получат уроци на мобилните си телефони.“ Майк  Доусън, изпълнителен директор на Paiwastoon, цитиран от AFP.

Клетъчните телефони са по-евтини от компютрите

Фирмата е  с опит в тази област,  като преди това управлява  програмата  „One Laptop Per Child“ (Един лаптоп за едно дете) – програма,  която раздаде  3000  компютри на жени и деца в Кабул,  Кандахар,  Херат,  Баглан и Джелалабад.

„Можем да направим работата на учителите по-лесна с помощта на видеото и аудиото,  както и въпросите и упражненията „,  заяви Доусън.

„Мобилните телефони са по-евтини, от който и да е компютър и хората са запознати с тях.  Също така и поддръжката е много по-лесна . „

Безплатното приложение може да бъде инсталирано на всеки мобилен телефон със слот за карта с памет и камера. Индивидуални уроци, които също ще бъдат предоставени на разположение на Интернет страницата на министерството на образованието, ще учат на нови думи и фрази.

„Опитваме се да стигнем до колкото е възможно повече хора. Другото нещо,  което можем да добавим са  предмети като английски, арабски, пущу, здравеопазване, селско стопанство.“ добави Доусън.

„Ние ще говорим с телефонните компании и медиите,  за да научат повече  хора за програмата  „Мобилен Учител.”

„Говорихме със собственици на магазини за мобилни телефони  за софтуера и те са готови да го инсталират  „,  заяви Доусън. „Хората не осъзнават колко са  мощни  тези телефони,  те работят като компютри.“

В момента около 100 студенти използват „Мобилният  учител“ в пилотен проект в Кабул, 65 процента от тях са жени, като планираме  да продължим  проекта в цялата страна,  казва Министерството на образованието.

„Нашият фокус и цел са най-вече върху необразованите жени“, казва директорът на програмата, Аллах Баз Джам.

„Министерството ще направи всичко възможно, за да насърчава жените  и също така ще разпространява софтуера на CD-та и DVD-та”, каза той пред AFP.

В класа на пилотния проект в Кабул, Самира  Ахмахдзаде, 24-годишна майка на две деца, облечена в бурка, също каза, че не е могла да посещава училище заради талибаните. „И по-късно  се омъжих. Сега, с разрешението на съпруга ми, съм дошла  до центъра за ограмотяване, за да се науча да чета и пиша. „

Талибаните бяха изместени от водената от САЩ инвазия през 2001 г., и оттогава водят  бунт срещу  правителството  на президента Хамид Карзай.

„Днес, от 8,4 милиона ученици в Афганистан, 39% са момичета”- казва Министерството на Образованието.

Но водените от САЩ войски на НАТО ще се изтеглят от Афганистан до края на 2014 г., и активистите за човешки права се опасяват, че може да се загуби част от постигнатото от жените през последното десетилетие тъй като талибанският натиск върху правителството се увеличава. Засега, обаче, Мобилният  учител носи нова надежда за тези, които са пропуснали шанса си за образование в миналото.

 

Превод за Форум за арабска култура, Даниела Секалска. Статията е публикувана в Al Arabiya

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s