Любопитни факти

Модерните сгради заплашват египетския оазиз Сиуа


Той е известен с невероятната си природа и традиционните кирпичени сгради. Но еколозите казват, че египетският оазис Сиуа е под заплаха, тъй като местните хора все по-често използват съвременни материали, вместо местните по произход солени скали „каршеф“ за изграждане.

Каршеф  е съставен от вкаменена сол, която се утаява  по бреговете на соленоводните езера Сиуа, смесва се с кал и вода и се използва за изграждане на нискоетажни сгради с дебели стени и плитки основи. Дървени греди за тавани и палмови листа за покрива са единствените други използвани материали.

Природозащитникът Мунир Наматла  дошъл в Сиуа през 1980 г. и построил еко-вила като част от мисията за опазване на културното и природно наследство на тази част на Египет.

„Един от най-важните въпроси, които ни доведоха тук в Сиуа, беше опазването на архитектурното наследство на оазиса. Оазисът има специално архитектурно наследство и начин на строене, който е уникален в света. Хората тук строят с материал наречен каршеф, който е вкаменена сол с кал. През последните години  само малък брой хора са заинтересувани от защита на този вид строеж и те продължават да живеят в къщите, или да създават търговски сгради, изработени от каршеф, но повечето хора са решили да използват стомана и цимент „, казва той.

Въпреки, че дебелите стени пазят сградите топли през зимата и хладни през лятото, животът може да бъде некомфортен  в жилище от каршех. И най-лекият бриз издухва пясък от стените и пропадането  е нещо обичайно. Копаенето на кладенци от земеделски производители и водо- бутилиращи компании означава, че земята става все по-влажна, причинявайки потъването на меките конструкции от каршеф.

„Първо строителите не са вече тук и друго – земята е станала по-влажна – преди не е имало влажност. Така хората се отказали от каршеф и започнали строежи с камък и вече не знаят да изграждат с каршеф. Научиха съвременни техники. Старата техника е трудна „, казва строителя Амр Хамза Химеда.

Конструкциите трябва да се изграждат поетапно, всеки половин метър височина се оставя да изсъхне една седмица преди да се добави следващият слой. Шест месеца са нужни да се построи едноетажна къща и година за да се построят два етажа.

Местният земевладелец Хасан Килани казва, че е лесно да се извади разрешение старите сгради да бъдат разрушени и на тяхно място да се построят модерни такива. И като други жители на Сиуа той казва, че е избрал да изгради своята къща със съвременни материали, които са по-евтини и по-лесно достъпни.

„В наши дни вече никой не строи каршеф. Чужденците идват и харесват каршеф. Те купуват земя и изграждат с каршеф. Но тъй като това е скъпо, всичко тук се гради с тухли и цимент „, каза той.

Тъй като традиционните сгради в Сиуа постепенно изчезват, еколозите казват, че без намесата на правителството  местният материал скоро ще бъде използван  за нищо повече от изграждането на туристически ваканционни домове.

Превод за Форум за арабска култура, Даниела Секалска. Статията е публикувана в Al Arabiya.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s