Инициативи · Любопитни факти · Художествена литература

„Архивът“ – литература в сърцето на Дубай


tumblr_me91pjROHb1rjw9rmo1_500Днес в Дубай се открива „Архивът“. Едно място, което има всички изгледи да се превърне в хит и важен елемент от бума на културните прояви в Обединените арабски емирства. На преден план е литературата и това ще е основната цел на начинанието „Архивът“ – библиотека, в която да можеш да пиеш кафе, да седнеш на тревата с книга или да участваш в някое мероприятие. Не на последно място – шанс да се докоснеш до видни личности от света на дизайна, литературата, архитектурата, книгоиздаването. С появата на „Архивът“, Дубай още веднъж заявява претенцията си, че е важен фактор в модерната арабска култура. 

За какво става дума ни показват приятелите ни от блога ArabLit, взели интервю със Сара Малки, библиотекарка  и програмен мениджър на проекта.  Може да четете новини около „Архивът“ в Twitter или в сайта им: http://thearchivedubai.tumblr.com/

tumblr_me91td04Vd1rjw9rmo1_500Можете ли да кажете повече за фона около този проект? Откъде започва? Каква е мисията му? Кой го спонсорира?

„Архивът“ е проект, който стартира като визия от Ахмед и Рашид Шабиб от Brownbook Magazine, които също така са и спонсори. Като основатели на списание Brownbook, както и на други начинания (The Pavilion и Shelter), мисията зад всички техни проекти е да се разсеят отрицателните виждания за Близкия изток и Северна Африка, като се образоват хората върху положителните аспекти на този регион, дали с изкуство, култура или в случая на „Архивът“, с литература. Мисията на „Архивът“ е да осигури платформа за насърчаване на разнообразна и активна културна общност, възпитаване на новото поколение в литературата и образованието, като в същото време се създаде пространство за проучвания и развлечения.

Кой може да влезе в библиотеката, да чете книги там? 

Всеки, който наистина се интересува от участие в дейността на библиотеката и книгите, може да влезе и да чете книги, разбира се. Книгите, обаче, не могат да бъдат изнасяни от „Архивът“ или давани назаем. Те ще бъдат на разположение за четене вътре. Имаме система, с която, ако някой би искал някоя книга, която липсва в колекцията, да я поръчаме с попълване на формуляр и да я добавим.

tumblr_me6tmjB0yL1rjw9rmo1_500Как бяха избрани първоначалните книги за библиотечния фонд? На какъв език са? Колко книги са на разположение и как ще се сдобивате с нови?

Книгите са ръчно подбрани с помощта на Koenig books. Имаме книги на английски, арабски, фарси и турски, както и книги на арабски за деца. Към момента имаме 500 заглавия, като искаме да изградим колекцията си до 2 500 книги. Около 100 книги ще бъдат добавяни всеки месец с помощта на нашите посетители, както и чрез допълнителни и продължителни проучвания за стари и нови заглавия, публикувани в Близкия изток и Северна Африка. Също така, получаваме и дарение.

Какви събития насърчавате? 

Програмата на „Архивът“ се категоризира в четири различни подкатегории: Виж, Прочети, Играй и Създай. Всички, с изключение на Играй, са много тясно свързани с литературата и книгите в архива. Много от нашите събития ще бъдат ориентирани към разговори за артисти, архитектурата, програми за книгоиздаване, както и контакт с художници, архитекти, писатели. Идеята на „Архивът“ и събитията там, е да се даде възможност на хората, които участват в работните срещи или разговори, не само да чувстват това, което слушат и научават в рамките на една сесия, но и да могат да се ангажират и да използват това, което са научили от идването си в „Архивът“.

Кое ви развълнува най-много по отношение на това, което мястото носи на общността? 

Най-много сме развълнувани от връщането на просветата и книжнината в общността. Много се надяваме да насърчим хората да вземат участие в този вид семинари и мероприятие. Също така се радваме да направим единна общност, това е възможност за студенти и посетители да получат шанс да се срещнат с артисти и други, като се надяваме да насърчим общността във всички видове изкуства (дизайн, архитектура, изкуство, фотография и др.), в инициативите в рамките на общността, държавата и като цяло в региона.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s