All

Надим Карам и стрелбата по облаците


NK_The_Cloud___Video_Clip_poster0Една от най-големите галерии – Ayyam Gallery, с представителства в Дамаск, Бейрут и Дубай – представя изложбата „Стрелба на облак“ на известния ливански художник и архитект Надим Карам, която намери място и в Лондон.

Изкуството на Карам включва живопис, графика, скулптура. Смесвайки различни културни влияния, работата на Карам надхвърля социалните, политическите и национални граници, образуващи уникален пиктографски език, изпълнен с повтарящи се символи и със собствени герои и разкази. Те представляват една азбука, с която се разбират мечтите и желанията на хората…  Прочут за публиката със своето изкуство и работа в градски условия, Карам е представян напоследък с архитектурния си план Cloud, имащ целта да преконфигурира общественото пространство сред нарастващия градски пейзаж на Дубай. Негови проекти и инсталации са обиколили вече Мелбърн, Прага, Дубай, Бейрут, Лондон и Нара, Япония.

Тези интервенции често приемат формата на мащабни стоманени скулптори  описани като „градски играчки“ от художника. За Карам не само ние като хора, но и градовете ни понякога се бунтуват срещу бездушния характер на модерното пространство и околната среда. „Всяка градска играчка си има съобщение“, казва Карам, „отворено съобщение, обитавано от истории, които се смесват с Историята.“

Изложбата в Ayyam London (25 януари – 9 март 2013) ще се състои от серия от нови картини, богати на цвят и представящи игриво, почти сатирично, възприемане на любовта и войната. Заедно с тях ще бъдат показани негови стоманени скулптури.

Роден в Сенегал през 1957 година, Надим Карам работи и живее в Бейрут. През 1996 година той създава ателие Hapsitus, обединение на млади ливански архитекти и дизайнери, което се стреми да създаде оригинален градски речник с мащабни инсталации и архитектурни произведения в различни градове по света. Работата на Карам се появява в множество самостоятелни изложби по света, както и на биеналета, включително във Венеция, Ливърпул, и Гуанджоу. Неговата скулптурна серия, „Дрешници и килери“, в момента е представена в Institut du Monde Arabe в Париж.

Негови предишни събития биват издавани в монографии, като „Облака, пустинята и арабския бриз“ (2007), „Градски играчки“ (2006) и „Пътуване“ (2000). Предстоящата монография ще бъде публикувана от Skira през 2013 година.

През Art Clvb, партньор на Форум за арабска култура

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s