Инициативи · Кино и театър

Успешен старт за Sofia MENAR Film Festival


Членът на Форум за арабска култура Мая Ценова на откриването на фестивала, заедно с посланика на Палестина.
Членът на Форум за арабска култура Мая Ценова на откриването на фестивала, заедно с посланика на Палестина.

Вчера в препълнената зала на кино „Люмиер” беше открит Sofia MENAR Film Festival. Фестивалът продължава традицията на „Цветята на Корана”, чиито четири издания от 2009-та до 2012-та година представиха на българските зрители повече от 120 филма, произведени в страните от Близкия Изток и Северна Африка.

Стотиците зрители бяха посрещнати с чаша ароматен чай „1001 нощи”, след което атрактивната Ана Саласар стартира с огнен танц церемонията по откриването. Посланикът на Държавата Палестина Н.Пр. д-р Ахмед ал Мадбух официално даде начало на събитието, чийто първи филм „Хабиби” на палестинката Сюзън Юсеф беше приет с бурни аплодисменти от зрителите. Историята за обречената любов на двамата младежи Каис и Лейла, не остави никого безразличен към случващото се на екрана. Лентата е отличена с 4 награди от фестивала в Дубай, включително за най-добър филм, а Сюзън Юсеф попада в списъка на 25-те най-влиятелни жени в Близкия Изток за 2012-та година.

В Червената къща се откри фотографската изложба на Деница Илиева и Ивелин Маринов „Портрети сред минарета и ръкописи”, която е едно от основните съпътстващи събития на фестивала. Фотографиите представят колоритните жители на родопското село Чепинци и архивът на единствената джамия с две минарета в България, където се съхранява единственият Златен Коран у нас.

Фестивалът продължава до 31-ви януари в салоните на „Люмиер”, Euro Cinema, Червената къща и Dada Cultural Bar. Паралелно с прожекциите в София, зрителите могат да видят най-доброто от киното на Близкия Изток и Северна Африка и в Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив.

Sofia MENAR Film Festival се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на ИР Иран, Посолството на Палестина и Френски институт – София.

С медийното партньорство на новинарска агенция Eastok, Cinefish.bg, Stand.bg, Operation Kino, Sofia Live, Time Art, Festivals.bg, Другото кино, mymir.bg, kolonkata.info, spisanie.to

Фестивалът подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019г.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s