Инициативи

Първи дни на алжирската култура в България 2013


�В рамките на укрепването на отношенията между Алжирската демократична и народна република и Република България, от 19 до 23 ноември 2013 г. Министерство на културата на Алжир организира съвместно с българското Министерство на културата първите Дни на алжирската култура в България. Церемонията по откриването на културните дни ще се състои в Музикалния театър „Стефан Македонски” на 19 ноември 2013 г. от 18.30 часа.

В програмата на това значимо тържествено културно събитие са предвидени културни и артистични прояви, изложби на произведения на художествените занаяти, книги и фотоси.

Националния балет: ще изнесе спектакли, които ще покажат богатството на различните народни танци в Алжир. Музикалният стил „рай” : Алжирската музика е известна със своето многообразие на стилове и богатия си репертоар. Сред различните стилове са: андалуз, гнауи, шааби, кабил, стаифи, рай…Именно стилът « рай » ще бъде представен по време на културните дни от Кадер Жапоне.

Алжирските художествени занаяти са илюстрация на творческия дух и майсторството, чиито корени са дълбоко свързани с алжирската култура.  Предметите, които ще бъдат представени, са истинска покана за пътешествие в света на едно традиционно изкуство, съчетало минало и настояще, традиция и съвремие, умение и чувствителност.

Алжирската литература днес се пише на арабски, тамазигт и френски. В нея има големи и утвърдени имена, получили международно признание. Без претенции за изчерпателност, сред пишещите на арабски поети и писатели можем да споменем Муфди Закария, автор на националния химн („Кассаман”), Мохамед Лаид Ал Халифа и други. Сред авторите, пишещи на френски, се открояват Катеб Ясин, Мулуд Фераун, Мохамед Диб, Мулуд Маммери, Малек Хаддад, Джамел Амрани, Рашид Буджедра, Рашид Мимуни, Ася Джеббар.

Под съвместния патронаж на Н. Пр. Г-жа Халида Туми, Министър на културата  на Алжирската демократична и народна република и Н. Пр. Г-н Петър Стоянович, Министър на културата на Република България със съдействието на :

Алжирската агенция за културно разпространение и

Посолство на Алжир в България

 

Музикален театър „Стефан Македонски”

Национална Библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”

Галерия Шипка № 6

 От 19 до 23 ноември 2013 г.

Вход свободен!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s