Инициативи · Кино и театър

Sofia MENAR в подкрепа на сирийските бежанци


Kogato slonovete...Тази вечер (20 януари) фестивалът Sofia MENAR ще дари приходите от прожекцията на филма „Когато слоновете излязат на война, страда тревата” в Дома на киното на Центъра за бежанци в Овча купел. Със средствата от продадените билети ще бъдат закупени учебни помагала и канцеларски материали, за да продължи учебният процес в центъра.

Филмът „Когато слоновете излязат на война, страда тревата” успява да запечата конкуриращите се импулси между противниците на режима на Асад, още с появата на Сирийската революция. Филмът служи като ранен обзор на задаващата се бежанска криза в Сирия, както и подчертава важни стратегически дебати, които до ден днешен играят ключови роли за тези, които се опитват да устоят на режима. Повече от две години в кървава гражданска война, с над сто хиляди жертви, нестихващият конфликт в Сирия се превърна в микрокосмос на политическото напрежение в Близкия изток и оставя неприятно отражение на света като цяло. На фона на Арабската пролет и сложната политика на региона, този филм има за цел да пресъздаде, индикира и проучи сирийския конфликт чрез живота на цивилни граждани – убити, излъгани и пренасочени към мизерния живот на бежанските лагери.

На 23 януари Sofia MENAR съвместно с Форума за арабска култура организират дискусия на тема: „Конфликтът в Сирия – на улицата и в изкуството“. Събитието ще се проведе от 19.00ч. в Червената къща.

Sofia MENAR Film Festival се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на ИР Иран, Посолството на Държавата Палестина, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Френския център – София, Чешкия център – София, Гьоте инстутит – София, Институт Сервантес – София.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s