Инициативи · Кино и театър

Sofia MENAR в подкрепа на сирийските бежанци


Kogato slonovete...Тази вечер (20 януари) фестивалът Sofia MENAR ще дари приходите от прожекцията на филма „Когато слоновете излязат на война, страда тревата” в Дома на киното на Центъра за бежанци в Овча купел. Със средствата от продадените билети ще бъдат закупени учебни помагала и канцеларски материали, за да продължи учебният процес в центъра.

Филмът „Когато слоновете излязат на война, страда тревата” успява да запечата конкуриращите се импулси между противниците на режима на Асад, още с появата на Сирийската революция. Филмът служи като ранен обзор на задаващата се бежанска криза в Сирия, както и подчертава важни стратегически дебати, които до ден днешен играят ключови роли за тези, които се опитват да устоят на режима. Повече от две години в кървава гражданска война, с над сто хиляди жертви, нестихващият конфликт в Сирия се превърна в микрокосмос на политическото напрежение в Близкия изток и оставя неприятно отражение на света като цяло. На фона на Арабската пролет и сложната политика на региона, този филм има за цел да пресъздаде, индикира и проучи сирийския конфликт чрез живота на цивилни граждани – убити, излъгани и пренасочени към мизерния живот на бежанските лагери.

На 23 януари Sofia MENAR съвместно с Форума за арабска култура организират дискусия на тема: „Конфликтът в Сирия – на улицата и в изкуството“. Събитието ще се проведе от 19.00ч. в Червената къща.

Sofia MENAR Film Festival се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на ИР Иран, Посолството на Държавата Палестина, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Френския център – София, Чешкия център – София, Гьоте инстутит – София, Институт Сервантес – София.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s