Инициативи · Кино и театър

Наближава 7-то издание на фестивала Sofia MENAR


Trabant at the End of the World
„С трабант до края на света”

Седмото издание на фестивала Sofia MENAR ще стартира на 15-ти януари и ще продължи до 1-ви февруари в салоните на Дома на киното, Евро синема, Културен център G8, Чешкия център, Институт Сервантес и Dada Cultural Bar. Зрителите ще видят над 50 премиерни заглавия, селектирани измежду 3500 филма кандидатствали за участие във фестивала.

Специален фокус ще бъде поставен върху независимото иранско кино, като в програмата са включени 6 от най-награждаваните заглавия за последните две години. Сред тях са „Риба и котка” на Шахрам Мокри, отличен с награда „Хоризонти” от фестивала във Венеция, награда на ФИПРЕССИ и награда на младежкото жури от фестивала във Фрайбург и наградата на журито от фестивала в Дубай, както и „Последната стъпка” на семейния тандем Али Мозафа – Лейла Хатами, отличен с награда за най-добра актриса и награда на ФИПРЕССИ от фестивала в Карлови Вари и награда за най-добър сценарий от фестивала Фаджр в Техеран. В средата на ноември „Мелбърн” на Нима Джавиди спечели най-високото отличие на фестивала в Египет – „Златна пирамида”, а „Върайъти” определи филма като „забележителен дебют”. В главните роли са звездите на иранското кино Пейман Моади („Сребърна мечка” за „Раздяла”) и Негар Джавахерян („Кристален симург” за „Злато и мед”).

Любимата рубрика на зрителите „Керван сарай” отново ще ги отведе на вълнуващи пътешествия из екзотични кътчета, по които рядко стъпва туристически крак. Познатата група чешки авантюристи този път ще ни отведе „С трабант до края на света”, а ирландците Лари и Кевин ще се впуснат в едно бясно препускане с велосипед из континентите, отброявайки 27 държави за 11 месеца в „Тест за издръжливост”.

В рамките на фестивала ще се състоят и две прожекции, съпътствани от литературни четения. Премиерно ще бъде показан документалният филм „Пророкът”, базиран върху произведението на Халил Джубран, което преплита по вдъхновяващ начин философията на Изтока и Запада. „Пишете: Аз съм арабин” представя историята на палестинския поет Махмуд Даруиш, един от най-бележитите автори на арабския свят.  Неговото творчество моделира палестинската идентичност и спомага за пробуждането на поколения палестинци за тяхната кауза. Преди прожекциите на двата филма зрителите ще чуят някои от произведенията на авторите в оригинал и в превод на български език.

По време на фестивала ще бъде представен проектът „Бежанските потоци: изява в градското пространство и интегриране в живота на града” разработен от международен студентски екип  в рамките на учебен модул „Съвременна урбанистична практика“ на бакалавърска програма по урбанизъм при Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Прожекцията на един от фаворитите на международните фестивали за документално кино „Следи от кръв” на Андреа Калин и Оливер Лукаш ще бъде последвана от дискусия на тема: „Сирия: re:start” с участието на политолога Кирил Аврамов и журналистът Руслан Трад, основател на Форум за арабска култура.

Фестивалът Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на НДР Алжир, Посолството на АР Египет, Посолството на Република Индонезия, Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Чешки център – София и Институт Сервантес – София.

С медийното партньорство на cinefish.bg, sofialive.bg, kafene.bg, timeart.bg, dama.bg, peika.bg, stand.bg, kolonkata.info, mymir.bg, spisanie.to, momichetataotgrada.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s