Кино и театър

2014 беше силна за арабското кино – 9 филма, които маркираха годината


2014 година беше страхотна за арабското кино. Три международни филмови фестивали се проведоха в Близкия изток и Северна Африка тази година, показващи таланта, който тепърва ще се развива в региона. По-долу може да видите селекция от филми, поместени в програмата на филмовия фестивал в Картаген в Тунис, Дубай и Абу Даби в Обединените арабски емирства.

1. „Другото измерение“

Дебютният филм на студентката от емирствата, Айша ал Зааби е пробив тази година, който печели наградата „Мухр“ за най-добър филм на фестивала в Дубай. Историята разказва за двадесет годишен мъж, който е известен като мечтател и размирник. Една нощ, автомобилна катастрофа го задържа в друго измерение. Филмът подсказва, че Ал Зааби я чака обещаваща кариера.

2. „Декор“

„Декор“ е петият филм на египетския режисьор Ахмад Абдула и разказва историята на сценограф, изпадащ в психични кризи, които се превръщат в капан на собствения му ум – не прави разлика между реалността и нереалното. Режисьорът е смятан за важна личност за независимото кино в Египет.

3. „Аз съм Ноджуум, на 10 и съм разведена“

Този филм е базиран на бестселъра на Нуджууд Али, представящ историята на дете-булка в Йемен. Филмът се превърна в един от хитовете на фестивала в Дубай – постижение за режисьора Хаджиджа Ал Салям, която някога също е била дете-булка в Йемен.

4. „Рошмия“

Филмът е носител на наградата на журито на фестивала в Дубай и е трети на палестинския режисьор Салим Абу Джабал. Документалната драма разказва историята на една седемдесет годишна двойка, принудена да напусне дома си от израелските власти и напрежението, което преживяват. За да бъде осъществен филмът, средства бяха отпуснати от Филмовия институт в Доха.

5. „Оран – Алжир“

Халед Бенайса спечели приза за най-добър актьор на филмовия фестивал в Картаген за ролята си в този алжирски епос, озаглавен „L’Oranaise“ на режисьора Лис Салем. Бенайса играе Хамид, един от двама приятели, обнадеждени от времето след революцията в Алжир през 1960-те, докато предателство не ги разделя. Колоритен стил и атмосфера – трябва да се види.

6. „Царици на Сирия“

Този документален филм на режисьора Ясмин Феддах изследва как група сирийски бежанци изпитват емоционално обновление чрез театъра. Жените, които бягат от гражданската война в Сирия, намират убежище в театрална работилница в Йордания и решават да поставят старогръцката трагедия „Троянската война“. Техният катарзис и болка са пресъздадени с дълбочина, а кадрите са заснети много добре.

7. „Една иракска одисея“

Силна документална лента от фестивала в Абу Даби, занимаваща се с различни индентичности и историите на иракската диаспора, принудена да напусне страната след революцията от 1958 година. Режисьорът използва немалко лични връзки, за да проучи по-задълбочено темата за индентичността и съвремието – документалният филм изследва различни истории от семейството му, разпокъсано по целия свят.

8. „Исканият 18“

Включен в програмите на фестивалите в Абу Даби и Картаген, „Исканият 18“ е графично красив, частично анимационен филм за първата палестинска Интифада (въстание). Филмът е резултат от сътрудничеството между режисьорите Амер Сомали от Палестина и Пол Кауън от Канада. Заглавието се отнася до 18 крави, посочени от Израел като заплаха за националната сигурност, защото са разположени в палестинска ферма. Филмът ще бъде представен най-вероятно и на международния фестивал в Торонто.

9. „Третата ръка“

Този трогателен късометражен филм от Мароко разказва за младо момиче, което преминава всички изпити от матурата в гимназията, но не може да си позволи да отиде в университет. Сценарият е написан от режисьора на филма, Хашим Елладак. Лентата проучва много въпроси, които остават неизказани в множество домакинства не само в Мароко, но и в световен мащаб, особено между родителите и техните деца на прага на зрелостта.

Muftah

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s