Кино и театър

Обиколи света със Sofia MENAR Film Festival


Test za izdruzhlivostЗа пореден път фестивалът за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR ще зарадва любителите на екзотичните пътешествия със селекцията „Керван Сарай”. От 15-ти януари до 1-ви февруари в Дома на киното, Евро синема, Културен център G8 и Чешкия център всички, които искат да обиколят света, макар и само на кино, ще имат възможността да го направят в компанията на следните 5 заглавия:

Тест за издръжливост – Endure

(2014) 70’

Режисьор: Винсънт Макенти

През 2010г. Лари и Кевин напускат работа и стягат багажа за голямата авантюра – 26 000км, 27 държави на 5 континента. Цели 11 месеца те са върху седалката на колело. Маршрутът е труден, понякога екстремен, а местата – необичайни, но вълнуващи – от Близкия изток, Индия и далечна Азия през Австралия, а после обратно до старата, близка, родна Европа.

Утре сме на друго място – Somewhere Else Tomorrow

(2013) 107′

Режисьор: Даниел Ринц

Той е наивен мечтател с налудничави хрумвания. Тръгва да обикаля света с мотор и живее от парите, които успява да изкара по пътя. Накрая открива нещо, което дори не е търсел. Историята на Даниел е уникална и не по план, но те потапя смело в живота на един млад авантюрист тръгнал на път, за да те срещне с непознати култури.

Шестата стъпка от пътуването – The Traveler’s 6th Degree

(2013) 117′

Режисьор: Никола Ганс

Никой не обича монотонното ежедневие, но повечето от нас цял живот не могат да избягат от еднообразието. И всичко това е защото не сте срещнали Грег. Философията на живота на Грег е пътят. Той разделя всяко пътуване на 5 стъпки. А до шестата не достигаш ти, тя достига до теб, след като си пътувал дълго. Шестата стъпка от пътуването или те отвежда до целта или те срива и те оставя там, докъдето си стигнал.

С трабант до края на света – Trabant at the End of the World

(2014) 90’

Режисьор: Дан Пршибан

„Когато има желание, има и начин“. Това е максимата, която следва Дан Пршибан и отново е готов да потегли по света, а неотклонно до него е символът на соца в ГДР – верният му трабант, който въпреки че е от картон, успява да издържи на изпитанията на пътя. След дългата обиколка из Африка, новото предизвикателство за тях е Южна Америка. Този път двата трабанта са в компанията на полски фиат и друга гордост на социализма – мотоциклет „Ява”. И така, до края на света.

Да спасим Папуа като я обходим пеша – Saving Papua by Not Cycling There

(2014), 85′

Режисьор: Флориан Августин

„В началото исках да мина целия път от Берлин до Западна Папуа, Индонезия на мотор и така да дам гласност на проблемите на джунглата и борбата за оцеляване на туземните племена в региона. Но в крайна сметка пътуването ми се превърна в 11-месечно приключение, едно пътуване през  11 държави и безброй пъти прибягване до план „Б“, Флориан Августин.

Фестивалът Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на НДР Алжир, Посолството на АР Египет, Посолството на Република Индонезия, Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Чешки център – София и Институт Сервантес – София.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s