Кино и театър

Фестивалният фаворит „Не ми търси кусури” със специални прожекции на Sofia MENAR


Kusursuzlar_1Един от най-гледаните турски филми за изминалата година – „Не ми търси кусури” ще има своята премиера у нас в програмата на фестивала Sofia MENAR. Лично сценаристът на филма Емине Йълдъръм и продуцентът Дилде Махали ще представят филма пред българската публика. „Не ми търси кусури” е носител на 3 награди от най-престижния фестивал в Турция – този в Анталия, включително и на голямата награда за най-добър филм „Златен портокал”. Режисьорът Рамин Матин пък е обявен за най-добър режисьор, а продукцията е отличена и с наградата на журито. На другия голям фестивал в Турция – Анкара Филм Фест, „Не ми търси кусури” е награден с приза на критиката, а Емине Йълдъръм получава наградата за най-добър сценарий. В актива на продукцията са и фестивалите в Бруклин, Ереван, Монпелие, Тетуан, Малатия, Нюрнберг, както и голямата награда „Златна палма” от Мексико Филм Фестивал.

Филмът представя историята на две сестри наскоро влезли в 30-те, които се опитват да избягат от старите си грехове. Ясемин и Лале отиват в къщата на село, където е минало детството им, за да си починат от шума на големия град и да се отдадат на спомените си. На пръв поглед всичко е слънчево и безоблачно, а единствената им грижа е двигателят на колата, който гасне често, но във всяка сестра назрява тиха война в силната връзка от любов и омраза установена между тях. Искат да са безгрешни, но миналото им ги проваля. И двете са своенравни, всяка една е обременена от личността на другата, имат да си казват стари истини, които им тежат. Без да подозира, че му предстои ролята на буфер, съседът Керим ги кани на вечеря.

Емине Йълдъръм и Дилде Махали ще представят „Не ми търси кусури” пред българската публика на 16-ти януари в Културен център G8  и на 17-ти януари в Евро Синема. Филмът е част от 7-то издание на фестивала Sofia MENAR, който стартира на 15-ти януари и продължава до 1-ви февруари в салоните на Дома на киното, Евро Синема, Културен център G8, Чешки център, Институт Сервантес и Dada Cultural Bar.

Фестивалът Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на НДР Алжир, Посолството на АР Египет, Посолството на Република Индонезия, Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Чешки център – София и Институт Сервантес – София.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s