Любопитни факти

Ново списание дава възможност на младите египетски карикатуристи


Корицата на списанието "Гараж".
Корицата на списанието „Гараж“.

Вървейки по стъпките на станалите вече известни в Египет комикс списания Samandal и TokTok, между всичко останало карикатуристите Мохаммад и Хайсам Рафаат започват нов проект, озаглавен „Гараж“.

„Името „Гараж“ се роди от идеята за независимата продукция, която започва от дъното, а след това нагоре, докато види света“, казва Хайсам Рафаат пред египетският вестник „Ал Ахрам“.

Списанието стартира в петък, 28 август, в Townhouse Gallery в центъра на Кайро. Към момента в Египет има няколко подобни проекти за списание с карикатури, сред които най-известни са TokTok и Shakmagia.

Според Design Indaba , близнаците Мохаммад и Хайсам завършват изобразително изкуство през 2008 година, след което едновременно рисуват и преподават изкуството на комикса. Те основават „Каукаб ал Расамийн“ или „Планетата на художниците“ през 2014 година, който проект води до началото на „Гараж“.

Хайсам споделя пред Design Indaba, че:

„…преди революцията през 2011 година комиксите в Египет са копие на френските комикси, като само една малка част са адекватни на египетската реалност и култура. След революцията комиксите станаха популярни сред младежите. Художниците в Египет могат да изразяват на социални теми, които засягат египетския народ, особено бедните.“

Първият брой на „Гараж“ включва 12 проект, смесица от по-неизвестни карикатуристи и по-тиражирани, за да се постигне баланс и да се представи по-добре творчеството. Броят споделя творбите и на жени като Сара Халед, Дуа ал Адл и Алиа Али.

Мохуммад и Хайсам седят и зад проекта за фестивал на комикса в Египет, Cairo Comix Festival, който ще се проведе между 30 септември и 2 октомври.

Според първоначалната информация на „Ал Ахрам“, „Гараж“ ще излиза на три месеца, с надеждата да се превърне в месечно издание.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s