Любопитни факти · Художествена литература

Голямата египетска верига книжарници „Алеф“ отваря врати и в Лондон


12006667_608077265997959_8683799020694053887_oС подема на бизнеса с книжарници в Египет, една от най-големите вериги – „Алеф“ – става международна. Ако сте в Лондон, съвсем скоро може да посетите новата книжарница в британската столица.

Веригата „Алеф“ е основана едва преди шест години, през 2009 година, като първият й магазин е в Хелиополис в Кайро. Това е само няколко години след успешния старт на „Диуан“ (Diwan), предизвикало нови инвестиции в престижни книжарници.

В рамките на първата година „Алеф“ отвори още шест книжарници. През 2010 година веригата стартира уникалния си проект „Такси на знанието“. В задръстванията на египетската столица Кайро, станали известни с мащабите си, мнозина изпитват отегчение от чакането с часове по улиците на града. Затова „Алеф“ стартират кампанията си „Такси на знанието“ с 50 коли, на чиито седалки има прикрепени джобове с книги, които клиентът може да чете докато чака да мине задръстването. Желанието на веригата книжарници е да пусне 500 подобни коли, а някои от клиентите са предложили да дарят собствените си книги за проекта.

Към момента има повече от 20 книжарници на „Алеф“, като най-новата ще отвори врати следващия месец на „Бейкър Стрийт“ в Лондон. Въпреки че британската индустрия в бранша не е в най-добрите си времена – за първи път броя на независимите книжарници е под 1000 – „Алеф“ вярват, че книжарницата им ще има успех. Желанието на „Алеф“ е да има книжарница, фокусирана върху арабска литература, международни бестселъри и нови издания, аксесоари.

Управителят на новата книжарница на „Алеф“, Фарах Тейлър, има Туитър акаунт, а самата книжарница има профили специално за британския клон – във Фейсбук и Туитър – където може да се следят събитията около нея.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s