Инициативи · Хуманитарна помощ за бежанците в България

На 4 октомври започва фестивалът „Между хората и културите“


Като продължение на „Форума за култура: Състояние бежанец: Хора между времето и пространството“, състоял се през ноември миналата година, на 4 октомври 2016 в Гьоте-институт България и в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ в София започва фестивалът „Между хората и културите“, представящ изкуството и културата на местни, бежански и мигрантски общности, населяващи града ни.

„Между хората и културите“ поставя във фокус човека, неговото преживяване и изразяване в условията на миграция, изолация и придвижване, в бягството от война и в търсене на по-добри условия за живот. Фестивалът се основава на идеята, че културата и изкуството правят естествена и възможна срещата на старите и новите обитатели на града, на местни и мигрантски общности и търси допирната точка между тях. Той представлява художествено поле за обмен на идеи как биха искали да живеят, какво обичат и харесват хората.

Миграцията е централна тема, която събира лични истории и художествени творби на автори и изпълнители от Австрия, Афганистан, България, Германия, Италия, Конго, Ливан, Перу, Сирия, Того и Франция. Фестивалът представя калейдоскоп от публични дискусии, музикално събитие, театрални и танцови спектакли, видео, фотографски и звукови изложби, филмови прожекции, литературни четения, дегустация на храни от различни културни традиции, арт ателиета за деца, групи за разказване на истории.

Фестивалът „Между хората и културите“ се открива на 4 октомври, вторник, от 18:00 ч. в Гьоте-институт България (ул. „Будапеща“ 1, София 1000) с фотографската изложба The Dream на Фабио Бучарели, Италия.  През последните пет години фотографът документира причините и следствията от най-голямата миграция на бежанци след Втората световна война. Изложбата разказва историите на тези, които са избягали от войните в Сирия, Либия, Афганистан и отвъд. Фотографиите разкриват човечността и силата на бежанците, които се уповават на мечтата да намерят сигурност, да върнат достойнството си и отново да изградят живот пълен със смисъл. Куратори на изложбата са Светлана Бахчеванова и Надежда Павлова. Изложбата е осъществена със съдействието на Италианския културен институт и ще бъде представена от Алексей Пампоров.

На 5 октомври, сряда, в 19:00 ч., фестивалът продължава в Червената къща с откриването на изложбата „Мигрантски стандарти“ на Боряна Венциславова, България/Австрия. Изложбата представя репресивната политика, провеждана от страните в ЕС по отношение на миграцията през призмата на правата на мигрантите и признаването на тяхната история, обществена роля и социално равенство. Изложбата  включва портрети на деца и тийнейджъри, позиращи пред фонoве, тематизиращи две противоположни, но взаимно свързани пространства.

Изложбата-нямо оперно представление Destination (Дестининация), която се открива на 18 октомври от 18:00 ч. в Червената къща и звуковата инсталация Boat Song („Песен на лодката“) на Паран Койт, Франция/Того и Албандър Мбемба, Франция/Конго през ноември, както и арт ателиетата за деца, са създадени специално за фестивала „Между хората и културите“. Всички изложби са с безплатен вход.

На 17 и 26 октомври от 19:30 ч., както и през ноември в Червената къща фестивалът представя документалния спектакъл „Мир вам“ на Неда Соколовска, част от Арт док зоната „В/ХОД“. На 30 октомври от 19:30 ч. отново в Червената къща и през ноември може да видите премиерния спектакъл на Ива Панева, България по текста „Смъртни грехове“ на Феликс Митерер, Австрия.

Концертът на български и кюрдски народни танци на кюрдска танцова група на лица, търсещи закрила от Производство за международна закрила, кв. „Враждебна“ с ръководители Силвия Василева, старши експерт и Емилия Минчева, младши експерт в Държавната агенция за бежанците може да видите на 29 октомври от 15:00 ч. в Червената къща.

Фестивалът е част от проекта „Павилион 19: Между хората и културите“ – Създаване на пилотен модел за работа с мигрантски и местни общности чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа”, който се осъществява от Центъра за култура и дебат „Червената къща” в партньорство с Гьоте-институт България, СО Район „Възраждане”.

Павилион 19 се намира на Женския пазар, ул. „Цар Самуил“ 90 Б, сграда 10, обект 19 (между ул. „Цар Симеон“ и ул. „Св. св. Кирил и Методий“). Освен фестивала Павилион 19 предлага ателиета за деца и млади хора в различни области на културата и изкуството – музика, филм, фотография, рисуване – както и индивидуали, семейни консултации и групи за психо-социална подкрепа на мигрантски и местни общности на територията на СО Район „Възраждане“ и Регистрационно-приемателен център „Военна рампа“.

 

Партньори на фестивала са: FotoEvidence, ФотоСинтезис, Младежко дружество на ООН в България, „Каритас България”, Държавна агенция за бежанците, Фондация „Лекари на света”, Български Червен кръст и Арт-док зона В/ХОД.

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s