All · Инициативи · Любопитни факти · Хуманитарна помощ за бежанците в България

Познавате ли Джери Зайнфелд?


„Шоуто или ти харесва, или не! Това е всичко, което трябва да решиш! Дали е истинско, или не е! Какво значение има? Ако ви дам парче торта, за какво ви е да знаете какво има вътре? Яжте! Просто яжте! И млъквайте! Защо задавате всички тези въпроси?“

Сигурно се сещате за Зайнфелд от сериалите, които бяха пускани и у нас като например „Зайнфелд“. За него пишат често, че е доста богат – през 2013 година беше обявен за трета поредна година от „Форбс“ за най-високоплатен комедиен актьор в света. Сигурни сме, че и вие сте се забавлявали често с шегите му и участията му в телевизионни проекти.

Онова, което може би не знаете е, че е със сирийски произход. 

Не се притеснявайте – едни от многото сте. Дори в нашия екип не всички знаехме, че има връзка със Сирия. Това е момент от биографията му, за който едва ли ще прочетете масово в медиите. Родът на майка му (чиято фамилия е Хосни), произлиза от Алепо – градът, който в момента е в руини заради сраженията в гражданската война в Сирия. Нейните родители – Салим и Салха Хосни – са сирийски евреи, които имигрират в САЩ, а Джери Зайнфелд се ражда в Бруклин. Дядо му Салим Хосни пристига през 1909 година, а жена му година по-късно, заедно с невръстната им дъщеря.

Доскоро всичко това не беше известно, освен в няколко публикации, но бежанската вълна от Сирия промени това. Покрай омразата и атаките срещу бежанци, редица световноизвестни актьори и звезди организираха кампании, за да покажат колко много от тях имат имигрантски и бежански произход. Сред тях са Стив Джобс (също сириец), Риана (родена в Барбадос), Салма Хайек (родена в Мексико с ливански произход), Мила Кунис (родена в Украйна) и още, и още…

Защо ви казваме тези неща?

_MG_9135

Бяхме поканени на 16 и 17 май на събитие, което ни напомни колко много хора имат бежански произход. С подкрепата на Нов Български Университет, беше организирана кампания, наречена #LikeUs и е насочена към увеличаване на осведомеността на широката публика относно проблемите на бежанците в България, както и срещу езика на омразата и екстремизма. Екипът е съставен от студенти от програми на английски език Политически науки, Психология , както и студенти от департамент Масови комуникации.

За целта беше разположена шатра насред двора на университета, където всеки минаващ можеше да се включи или най-малко да погледне любопитно към ставащото.

_MG_9057
Представители на Червения кръст и Форум за арабска култура, които бяха гости на събитието и разговаряха със студенти и преподаватели за бежанската криза и конфликтите по света.

Събитието на 16 и 17 май беше насочено към срещата на студенти с хора, които работят на практика с бежанците в България.  Двете страни – студенти и гости – имаха възможността да обменят идеи и мнения и да се снимат с логото на екипа на кампанията #LikeUs и да напишат как те са като нас или по-скоро като всички… Мечтатели, хора, граждани на Света. Също така, те участваха в игра на съчетаване на истории и снимки с известни личности от България и Сирия.

_MG_9064

По този начин, студентите имаха възможност да научат повече за двете култури и техните допирни точки. Така научиха и, че Джери Зайнфелд е със сирийски произход. Признаваме, имаше много изненадани хора, които дори си записваха на листчета имената на показаните със снимки известни личности. В рамките на над три часа всички разговаряха и взаимно научихме много нови неща.

_MG_9166

Както казахме, целта на събитието беше по този начин да се демонстрират приликите между българските граждани и бежанците, преди всичко като човешки същества, вместо наложеното като норма преекспониране на различията.

_MG_9202

Как се осъществи кампанията? Разбира се не само за два дни. Тя ще продължи още известно време и това е добра новина – особено Междувременно, можете да се свържете с екипа на LikeUs през тяхната Фейсбук страница, а на събитието можете да видите и снимки от акцията на 16 и 17 май.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s