All

Софийски форум за превода 2017 започва на 3 юни и събира преводачи от Балканите и арабския свят


18556690_1511649645520884_4300329267363896431_oФондация „Следваща страница“ и нейните партньори ви канят на откриването на „Софийски форум за превода 2017. Ускоряване на литературните връзки между Балканите и арабския свят“, което ще се състои в 10:00 ч. на 3 юни 2017 г. (събота), в Дома на Европа на ул. „Г.С. Раковски“ № 124.

Събитието ще бъде открито от кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова. Официални приветствия ще направят още г-н Хатем Атала, директор на фондация “Анна Линд” (Египет), г-жа Людмила Димитрова, директор на Държавен културен институт към Министъра на външните работи и г-жа Яна Генова, директор на фондация „Следваща страница“.

Сред чуждестранните и българските участници във форума са преводачите Хакан Юзкан от Университета в Мюнстер и Сръбко Лештарич, Баян Райханова от Софийския университет, Халед Алхамиши, писател и директор на Библиотеката на Кайро, проф. Александър Кьосев от Софийски университет, Манол Пейков, издателство „Жанет-45“, Хайри Хамдан, писател и преводач (Палестина/България) и други.

Темите, които ще бъдат засегнати на форума са: „Преводимост и непреводимост на литературите “от периферията”, съвременни тенденции в глобализиращите се литератури“, „Предизвикателства и решения в литературния превод от и на арабски език“, „Практиката на издателите, на литературните агенти и на фестивалите“ и „Работещи политики и механизми за подкрепа на превода“.

Като част от събитието, от 5 до 11 юни 2017 г. ще се проведе и Резидентска програма за преводачи от европейски езици на арабски – участници във форума. По време на програмата, те ще работят върху избрани от тях преводи на съвременни автори.

За да бъдете гости на събитието, може да заявите желанието си с регистрационна форма – тук. Можете да следите и Фейсбук събитието.

Реклама

Един коментар към “Софийски форум за превода 2017 започва на 3 юни и събира преводачи от Балканите и арабския свят

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s