All

„Изкуство на скара“/ Sofia Biting Docs


На 17 октомври в Дома на киното, като част от фестивала за документално кино Sofia Biting Docs, ще се състои премиерата на филма „Изкуство на скара” (“Barbecue”), който е едно пътешествие в световната кулинария – от Австралия и Нова Зеландия към Филипините, Япония и Монголия, през Армения и Сирия, та чак до Щатите, Мексико и Уругвай.

В Япония вярват, че тайната на вкуса му е в дървените въглища и сакето. В Нова Зеландия, за да го приготвят, копаят дупка в земята. В Монголия го пълнят с камъни в търбуха на козата. Във Филипините, докато го пекат, пият само вода и се хранят от миризмата. Навсякъде го приготвят с ръце, но оставят сърцето и душата си в него.

Дори рецептата да е една, всяка ръка си има свой вкус, затова и резултатът е различен. Наричат го асадо, барбекю, шаварма, барбакоа и с още куп различни имена, но всичко се върти около огъня, защото огънят събира и сближава хората: oт скъпия японски ресторант до сирийската граница, от арменската ливада до австралийската кръчма. Това не е просто приготвена храна, а ритуал и традиция. Една ежедневна задача, която човекът е превърнал в изкуство на скара.

Прожекцията се организира съвместно с Barbecue Brothers Bourbon Bar, които ще подготвят и изкусителна дегустация след края на прожекцията.

Билетите вече са в продажба, могат да бъдат закупени и онлайн.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s