Музика

Египет си взе сбогом с големия композитор Амар ел-Шерей


Ammar+alSherei+ammarelsherei1914258282329309Амар ел-Шерей е запомнен от публиката с невероятния си талант, въпреки слепотата си, който обожава работата си. Египетската легенда, жива връзка с отминалата музикална слава, почина на 7 декември на 64-годишна възраст. Въпреки, че твори класическа музика, неговото творчество се цени и от младите поп изпълнители.

Амар ел-Шерей боледуваше дълго време от сърдечна недостатъчно, като египетската държава обещава да изплати всички разходи за лечението му. Въпреки всички усилия, почива в болницата Ал Саффа. Сред многото му постижения за последните 30 години е композирането на музика за повече от 50 филма, 150 телевизионни сериала, 20 радиопредавания и 10 пиеси. Първата му изява като композитор е през 1975 година, а през 1980 година създава първата поп група в Египет, „Ал Асдикаа“, която бележи развитието на арабския поп за дълги години напред. Ел-Шерей твори същи и за деца, като не спира да съчинява детски песни през цялата си кариера. Има три докторски степени, включително от Сорбоната.

От 1991 година до 2003 година той е музикален директор на октомврийските тържества в Египет. Професор в Египетската художествена академия, където работи със студенти магистри и докторанти. Той ще бъде запомнен с един от най-хубавите саундтраци за филми:

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s