Любопитни факти

Най-добрите градове за живот, работа и безнес в Близкия изток


Когато става въпрос за живота в Близкия изток, мненията се различават. Ако се насочите към Дубай, Абу Даби, Доха или Мускат, ще получите положителни отговори, описващи розова картина от много емигранти, напуснали родните си страни, за да изградят по-добър живот за себе си и семействата си. Но отивайки към държави с по-малко късмет, като Йордания или Ливан, или пък Египет и Алжир, ще се сблъскате с по-малко ентусиазирани истории за живота на хората там, да не говорим за страни, където хората просто опитват да останат живи в атмосферата на война, принудителна имиграция и бореща се икономика.

По-рано тази година The Economist публикува своя доклад 2015 Global Livability Ranking. Някои градове като Дубай и Кувейт Сити се издигат нагоре в класацията в сравнение с 2014 година, докато обитаемостта на други места не отбелязва промяна, като саудитската столица Рияд. Bayt.com, най-големият портал за предлагане и търсене на работа в Близкия изток, направи своя собствена анкета за най-добрите градове в Близкия изток и Северна Африка за 2015 година.

Проучването нарежда градовете в региона, използвайки седем различни фактори: 1) икономика, която включва наличието на работни места, конкурентоспособност, възможности за растеж в кариерата, 2) трудовите права, 3) околна среда, което включва чисти улици, състояние на трафик и др., 4) стандарт на живот, където се включват и образователните институции, и здравеопазването, 5) социално-културна среда, равнопоставеност на полове, еднаква третиране, независимо от националност, както и свобода на изразяване, 6) предприемачество, което включва възможностите за стартиране на бизнес, липса на бюрокрация и възможност за наемане на местни кадри, 7) спорт, изкуства.

Класирането варира въз основа на коефициента. Например, Дубай е на първо място в областта на предприемачеството, но на второ място по трудови права и на трето по околна среда. Като цяло, най-добрите 10 града в Близкия изток и Северна Африка, са:

t10

Градовете се класират на различни места по отделните критерии.

1.Растеж в кариерата

kariera

2. Усещане за стабилност и сигурност

stabilnost

3. Лесно стартиране на бизнес

zapochvane na biznes

4. Стабилна политическа среда

politika

5. Справедливо отношение, независимо от националността

rasizam

6. Свобода на изразяване

svoboda izrazqvane

Източник: bayt.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s