Художествена литература

Три чаши чай


„Три Чаши Чай“ трябва да бъде прочетена. Дори сещайки се за нея куп емоции се надигат в душата ми.

Разказва истинска история за силна воля, кураж, съчувствие и добрина.

Написана от Грег Мортенсън и Дейвид Оливър Релин, проследява от близко житието на американеца Грег Мортенсън, чието истинско приключение в живота започва след неуспешен опит да изкачи връх К2 в памет на сестра си Криста, която наскоро е загубил. Неспособен да разпознае пътят обратно към базовия лагер се загубва и към края на силите си лъч на спасение се появява пред очите му във формата на няколко селски мъже. Той е спасен, но това спасение обръща житейския му път в напълно различна, но изключително смислена и хуманна посока.

Не желая да си присвоя насладата ви от четенето, затова няма да ви кажа нищо повече. Но ако ми позволите, бих описала* въздействието, което „Три Чаши Чай“ има върху мен.

Тази удивителна книга е приказка за Мир. Но Мир отвъд речите на световните моделки, милиардерските благотворителности или делата на ООН. Това е мисията на един човек да подържа мира в най-безлюдните и отдалечени райони на Земята, тези в Пакистан и Афганистан.

От началото до края на книгата, Мортенсън си остава много скромен, но изцяло отдаден на детското образование човек. Воден от своето обещание и образа на безброй изпълнени с надежда невинни очи, той отива далеч отвъд нашите представи за алтруизъм, преданост и силна вяра.

Въпреки че авторът (Дейвид Оливър Релин) не пише много за чувствата и емоциите на Грег, за миг не мога да се почувствам засегната, защото имам усещането, че точно такава е волята на Мортенсън – да не се набляга на неговата личност, а само на хуманните му дела.

Това векилолепно четово описва подобно мюсюлманската култура и традиции в регионите, където Грег работи, отношенията му с местните и жалките обещания, които амриканското правителство им е дало.

Всички негови проекти са финансирани от скромни дарения, процент от продажба на книгите му, лекциите, които изнася или добрата воля на читателите.

Срам е за настоящия американски президент Барак Обама да притежава Нобелова награда за мир за приключването на унищожителна война в Ирак и започването на същата такава в Афганистан. Истинският американски герой е този скромен човек от книгата, които постигна мир сред мюлюлманите със своята любов, велокодушие и уважение към ислямската култура.

 

*Благодарим на Антония Начева за текста, който пускаме и тук. За повече информация прочетете книгата или посетете http://www.ikat.org. На български книгата е пусната от „Хермес“.

 

4 коментара към “Три чаши чай

  1. Винаги съм си мислила, че истинската благотворителност се прави тихо, скромно, без много шум и реклами. Просто от човеколюбие и уважение към ближния. Както очевидно е с героя на тази история. ГЕРОЙ – в истинския смисъл на думата.

  2. ne razbiram, kiniga napisan ot edin americanets za afghanestan kakva varaska ima ses ARABIC CULTURE IN BULGARIA , da ne mislite che v afghanestan ima arabi???

  3. Това е една прекрасно написана книга, която преобръща представите ти за суровите хора на Афганистан и Пакистан.
    Четете!

Вашият коментар