Кино и театър

Най-новите игрални заливни филми в Заливния филмов фестивал


Заливният филмов фестивал, под егидата на шейх Маджид бен Мухаммад бен Рашид Ал Мактум, председател на Дубайската организация за култура и  изкуство, обяви представянето на редица нови игрални филми на елита от кинопроизводители в страните от Залива. Това ще се осъществи по време на втория фестивал в Дубай в периода от 9 до 15 април.

Във фестивала участват игрални филми от Обединените арабски емирства, Кралство Саудитска Арабия, Ирак и Йемен. Те обхващат широк тематичен кръг и жанрово разнообразие – от драма и развлекателни филми до трилър. От осемте нови филма, пет ще се състезават в основното съревнование, а останалите три ще бъдат прожектирани в рамките на програмата „Светлини”.

Ръководителят на Заливния филмфест, Масууд Амралла Ал Али, каза: „Броят на игралните филми, които ще видим тази година, разкрива растежа и развитието на заливната кинопродукция и постиженията на кинопроизводителите в района на Залива, и най-вече увеличаващия се брой на таланти. Радва ни това, че по време на фестивала, можем да хвърлим светлина върху това развитие и се надяваме да се развива с всяка следваща година.

Сред филмите, участващи във фестивала е „Петата стая – Оийджа” на режисьора от Обединените арабски емирства Махир ал-Кхаджа. Той разказва историята на семейство Абу Фарис, което започва да разкрива ужасаващи тайни за къщата, в която наскоро са се пренесли. Страхът на семейството нараства, когато голямата дъщеря открива мистериозна стая със сатанински играчки, магьоснически книги, приспособления за призоваване на зли духове (джинове) и прогонване на души, както и играта „Оийджа”. Любопитството подтиква нея и малкия й брат да си играят с тях.

Триизмерният филм „Приключенията на Нуфут” (от нефт) на режисиора Тарик Рашид съчетава образованието със забавното. Действията се развиват в кралството на учен в сферата на нефта, пълно с игри и развлечения. Драконът Абу Шаалил, с помощта на Шаалул и Уала, решава да превземе Кралство Нефт и да детронира краля. Така започват приключенията на Нафут и сестра му Нафута в борбата срещу злодея и разкриване на тайните на Кралство Нефт.

Саудитският игрален филм „Отмъщението” на режисьора Уалид Осман пресъздава историята на четирима братя, които страдат от жестокостите на живота след смъртта на родителите си. Единият от тях си  навлича неприятности с една от най-големите наркобанди след като открива куфарчето на боса й в колата си. Така, животът им отчайващо се променя, в търсене на отмъщение, което не идва.

От Ирак, режисьорът Аббас Фадил представа филма си „Зората на света”. В него се разказва за братовчедите Мастур и Захра, които са разделени от войната в Залива веднага след сватбата им. Мастур е ранен и преди да издъхне моли приятеля си Рияд да се ожени за Захра след края на войната. Загубата на съпруга й обаче се оказва достатъчно голяма, за да си позволи да се влюби в Рияд. Той, от своя страна, се опитва да спечели сърцето й, докато тежкото им положение се превръща в истинска трагедия.

Йеменският режисьор Фадил ал-Олофи, получил докторска степен по кинорежисура в Москва, представя филма „Губещият залог”, който третира проблема за религиозния фанатизъм чрез терористична групировка в Йемен, използваща вярата, за да привлече младежи за извършване на опустошителни операции.

Новия си филм „Гласът на живота” представя режисьорът Али Шах Хатими. В него се разказва за момче от Рас ал-Хайма (едно от седемте емирства в ОАЕ), което решава да гледа любимия си филм „Хари Потър”. Младежът обаче разбира, че филмът вече не се прожектира в Рас ал-Хайма и се отправя към Дубай. Дали ще успее да го направи?

Във филма „Хенна” на писателя и режисьор от ОАЕ Салих Карама, Ум Хенна боледува, а припадъците й водят до развод. Един ден роднина отива на посещение на семейството. Той е бедуин, дошъл от пустинята с камилата си. Хенна вижда в него заместник на бащата, който губи вследствие на развода на майка си.

Пак от Обединените арабски емирства, режисьорът и актьор Науаф ал-Дженахи ще представи  историята на Ибрахим – поет и журналист, който открива, че е неизлечимо болен. Една нощ вижда от прозореца си  крадец по време на обир. Двамата приемат това съвпадение за начало на запознанството си със света, но от друга гледна точка.

Източник: Елаф

за повече информация:

http://www.youtube.com/watch?v=Bag5lRgNlUA

http://www.youtube.com/watch?v=KaQqhWR0o0Y

 

 

 

 

 

 

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s