Инициативи

Студенти рецитират стихове на Махмуд Даруиш, Празник на арабската култура във ВТУ


Да има инициативи, основани на междукултурния диалог и разбиране, е нещо прекрасно и още по-хубаво е, когато тези мероприятия са подкрепени академично.

На 16, 17 и 30 май студенти и преподаватели от Великотърновски университет проведоха третия поред Празник на арабската култура . Чрез богата програма бяха представени различните аспекти на арабската култура, а през наши приятели получихме и няколко снимки, предоставени ни от Хасан Хасанов. 

В първия ден от инициативата гостите се запознаха с арабския мистицизъм, представен от студентката  Димана  Гечева. Вечерта завършва с прожекцията на филма „ Какво поиска Лола”.

Вторият ден е посветен на съвременната арабска поезия, а именно на поета  Махмуд Даруиш (FB страница). Пред гостите прозвучават на арабски и български едни от най- прекрасните и емоционални стихове, като „Фреска” , „ На майка ми”, както и откъси от „За изгнанието“ и „Спомен за забравата”, представени в колоритна обстановка от студенти от първи и втори курс . Вечерта завършва с изпълнение на песента на Фейруз по стихове на Джубран Халил Джубран „ Подай ми флейтата и запей” от студентката Димана Гечева – една невероятна песен, изпълнена с емоции и носталгия, характерни за невероятния автор Джубран. 

Третият ден започва с открита лекция на тема „Банките в арабския свят”, представена от Хасан Хасанов. Присъстващите се запознават подробно с ислямската банкова система и нейните особености, и разликите  й със западното банкиране .

Празникът завършва с представянето на традиционна арабска кухня, което предизвика, както всеки път, огромния интерес на присъсващите.

Наред с добре  познатите ни салати табуле и „Баба Гануш”, гостите опитаха и арабски хляб, шауарма, муджадара, пиле с орехов сос, кускус с кедрови ядки и мента, грис халва, сладки със стафиди, баклава, тулумбички, фурми и др. Чаят от каркаде и арабския айран ободриха в края на работния ден всички присъстващи, които останаха изключително очаровани и доволни от дегустацията – каквото се очаква след подобни ястия от арабската вълшебна кухня! 🙂 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s