Любопитни факти

Ерусалим- арабската културна столица 2009


Имах възможността да посетя откриването на изложбата “Палестински занаяти” в Националния музей „Земята и хората”. Тя е началната стъпка от предвидените прояви за „Ерусалим – столица на арабската култура 2009“ в България. Наложи се да изпусна една лекция, но събитието си струваше. На влизане в музея ме омая мелодия, преплетена от българска, арабска, английска и руска реч. Да, на тази изложба присъстваха представители на много различни държави- посланици, студенти, преводачи, журналисти и други любознателни граждани.

Официално изложбата бе открита от заместник-министъра на външните работи Радион Попов, който каза : “Може да сме малко, но сме качествени- добри приятели на Палестина. За мен е радостно, че Палестина продължава да получава подкрепата на демократичните страни…Бих искал да видя тук и представители на други демократични страни…Желая на Палестина да излекува раните си… и апелирам всички разумно мислещи да дадат своя принос”. В речта си посланикът на Държавата Палестина в България д-р Ахмад ал- Матбух поясни, че “поводите за тази среща са два, и единият, и другият- тъжни, но будещи надежда”. Първият е празникът “Ден на Земята”, свързан с надигането на палестинския народ на 30 март 1976 г. в защита на неговата земя. А вторият е отредената на Ерусалим роля, да бъде столица на арабската култура тази година. “ И ето, днес Ерусалим казва на света: Моето послание е мирът- справедлив, достоен и траен!”- добави още д-р ал- Матбух. Едно от нещата, които той издаде е предстоящата седмица на палестинската и култура и кино и обеща, че ще бъде “толкова интересно и красиво, колкото е красива и Палестина”.

Разгледах изложбата и останах очарована. Посолството на Държавата Палестина ни представи пейзажни и детайлни снимки на съвременна Палестина и красивите й места, картини на прочутите в арабския свят художници Тамам ал-Акхаб и Исмаил Мамуут, средиземноморска керамика, характерна за Палестина и предмети от бита, като дървена закачалка във вид на камили, наргиле и много други. Особено интересни бяха християнските символи, изработени от маслиново дърво- статуетки на Исус Христос, гравирани разпятия, а дори и “Тайната вечеря”. Окото ми бе запленено от редица седефени изделия, а най-вече от изработената във вид на ковчеже за бижута Скална джамия, намираща се на свещения за всяка религия Храмов хълм в Eрусалим. Седефената инкрустация с бижута е много характерна за палестинското изкуство.
Много развълнувана при мен дотича преводачът на палестинския посланик и мой преподавател Мая Ценова, която започна да ми показва български и палестински бродерии, разказвайки, как преди време ги е сравнявала. Наистина ми се наложи да попитам коя е българската и коя е палестинската бродерия…Тогава до мен долетяха думите на посланика на Руската Федерация в България Юрий Исаков, на когото д-р ал-Матбух показваше експонатите- “Да, особено ето тази носия много прилича на руската…”. Тогава се загледах в две кукли с народна носия и си помислих “Защо са сложили български одежди тук?”, но те бяха палестински…
На свой ред извънредният пълномощен посланик на Република Куба у нас Херардо Суарес Алварес на прекрасен руски език изрази пред мен възхищението си от инициативата и каза, че е необходимо да познаваме историята, културата и обичаите на палестинския народ, за да се обогатим едни други. Той обясни, че кубинците знаят много за Палестина и двата народа са в много добри отношения. Също допълни, че в света липсва достоверност и обективна информация за Палестина, но въпреки това съществува кауза.
Изложбата е отворена от 26 март до 2 април.

Алевтина Плочева

http://www.mesbg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=677:786768980-99897&catid=53&Itemid=1

Реклама

Един коментар към “Ерусалим- арабската културна столица 2009

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s