Кино и театър · Музика · Художествена литература

II Пан-африкански културен фестивал в Алжир


Страните от Северна Африка са уникална смесица между арабо-мюсюлманската, берберската и африканската култура. За много от нас те са си просто арабски, все пак официалният им език е арабският, но провеждащият се в момента  Пан-Африкански фестивал на културата (5-20 юли) в Алжир като че ли опровергава това твърдение. affiche
Улиците на столицата Алжир, са превърнати в сцена за повече от 8000 участници, представящи пъстрите окраски и цветове  на африканската култура.
Подобен фестивал се провежда за втори път в Алжир след дългото прекъсване от 40 години.  Тази година артисти от повече от 15 африкански страни- Бенин, Конго, Бряг на Слоновата Кост, Египет, Гана, Гвинея, Мали, Нигер,Сенегал, Судан, Чад, Буркина Фасо, Камерун, Мадагаскар, Того и Тунис, представят техните музика и танци, театър и кино в алжирската столица. Ще присъстват и гости от САЩ и Бразилия. Към тях ще се присъединят и повече от 20 000 алжирски артисти.
На фестивала,  ще бъдат показани 88 африкански филма, 29 от които алжирски.
Част от пъстрата музикална програма ще бъдат световно известните алжирски музиканти Шеб Халид и Куарда ал-Джазаирия, Юсуф Ндур и Исмаел Ло от Сенегал, Сезария Евор от Кабо Верде. Ще учавстват и танцови групи от цяла Африка, както и много други музиканти, танцьори и артисти.
Африканската литература също ще бъда част от този огромен по мащабите  си фестивал. Различни автори ще представят своите творби, които варират от комикси до новели и романи. Някои от тях ше участват и в редица литературни симпозиуми по време на феста.

Друг акцент на фестивала са традиционните африкански изкуства, които включват различни скулптури и надписи, които са много различни в различните страни. Но това, което ги свързва е че всички те са свързани с различни истории и легенди, идващи от джунглите и пустините, обитавани от древните африкански цивилизации._33042_algeria
Също така ще се състоят и конференции по въпросите на колониализма и борбата на африканските страни за независимост. Това е била и главната тема на първия пан-африкански фестивал, проведен в Алжир през 1969г.- седем години след обявяването на Алжир за независима държава.
По думите на алжирския министър  на културата Халида Томи, фестивалът представлява един своеобразен мост, чрез който хората от различни цивилизации се свързват и се приближават един до друг. Мост, който се опитва да покаже на хората как културните ценности, могат да бъдат използвани в услуга на обществото.

За да се опитам да Ви потопя в атмосферата на това уникално събитие, Ви предлагам една песен, идваща от Коморските острови, и носеща тази уникална афро-арабска атмосфера, царяща в момента в Алжир.

Източници:
http://www.middle-east-online.com/English/?id=33042
http://www.bbc.co.uk/arabic/artandculture/2009/07/090710_mk_algeria_festival.shtml
Както и официалния сайт на фестивала-  http://www.panafalger2009.com

Калоян Станев

Реклама

Един коментар към “II Пан-африкански културен фестивал в Алжир

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s