Любопитни факти · Пътешествия и приключения

Йордания..по детски


След дълга доза мълчание, ще ви споделя малко за работното ми място в Йордания. Започнах работа като доброволец в Детския музей, една от малкото подобни институции в района на Близкия изток. Това за мен е една уникална възможност да усетя Йордания през детските очи, да се науча да говоря детски арабски, а и в крайна сметка покрай тях да понауча разни интересни неща : ) ..като например, факта, че йорданските брегове на Мъртво море, всяка година се преместват с по 0.5 см. на север.. : )

Ето първо малко история.

Тази уникална институция е създадена през Май 2007г., като част от желанието на Н.В. Кралица Рания да подпомогне обучението и развитието на йорданските деца. Както знаете в Йордания живеят деца от различен произход, йордански, палестински, иракски, американски и много много други. Една от целите на музея е да се опита дa послужи като място, което да спомогне когнитивното, социалното, емоционалното, културното, творческото, естетическото и гражданското развитие на децата, без значение от социалния им статус или произход.

Като използва естественото детско любопитство, музеят се опитва да засили желанието на децата да научат повече за света около тях по извънкласен, неформален и интерактивен начин. Всичко това става чрез повече от 150 експозиции и съоръжения, сцена, работилници, лаборатория, библиотека. Например има супермаркет, където влизаш, взимаш си количка, пазаруваш, после плащаш на касата, с парите, които си изтеглил от банкомата на близката банка. Тя пък се намира до полицейското управление, където разпознаваш отпечатъци, крадеш от банката, но влизаш в затвора. Друга част на музея запознава децата с човешкото тяло, устройството, различните кости, обоняния, чувства. Можеш да се облечеш като лекар и да прегледждаш пациент, или да гледаш рентгенови снимки. Друга част представя различните животни, как се дои крава, откъде идва преждата. Можеш да работиш на строителната площадка, като вдигаш с кран разни неща, или пък да търсиш старинни предмети като археолог, да караш самолет или да бъдеш тв репортер. Да отпечаташ собствен вестник и да оправяш кола, да видиш как един балон, се надува с топъл въздух и излита, или си представиш че самият ти летиш. Да се състезаваш с инвалидни колички, като на параолимпиада или да научиш морзовата азбука, да свириш на различни инструменти, или да научиш защитените територии в Йордания и да позяпаш малко коралите и рибите, специално пренесени от Червено море…..

Работейки в музея, всеки път ставам свидетел как децата толкова бързат да видят всичко, да научат всичко. Екипът на музея организира различни игри, където децата отговарят на въпроси или пък играят игри, рисуват или строят къщи. И когато видиш усмивките върху детските лица и разбираш, че всичко това има смисъл, и че по някакъв начин си успял да спомогнеш за развитието и обученито на децата.

Музеят също така работи и по различни социални проекти. Един от тяк се казва „Фикра“ (ар. Идея). Целта на този проект е да предостави възможност на деца от 5 до 14 години, живеещи в различни правителствени и неправителствени институции да посетят музея. Докато са там, за тях се грижат ученици от различни училища в Аман, които също работят като доброволци в музея.

Това е официалният уебсайт на музея: http://www.cmj.jo/

И накрая Ви предлагам малко снимки от музея, предоставени от моята колега Мария.

Да видиш света в зрънцето пясък,

И Рая в разцъфналото горско цвете,

Да подържиш безкрая в дланта си,

И вечността..дори и само за час..

Калоян Станев

 

Реклама

3 коментара към “Йордания..по детски

  1. Много интересен материал! Йордания е държава, за която в България за съжаление знаем доста малко. Продължавайте да пишете и да ни разказвате 🙂 Ще се радваме, ако споделите Вашите интересни истории и с http://www.trivago.bg 😉

  2. Това е изключително интересно, съжалявам, че не знам как, не видях по-рано публиукацията.
    Музея е страхотен – подобни май трябва да направят във всички страни 🙂
    Харесва ми, че въпреки стереотипа за Йордания като част от арабските страни, има подобен музей.
    Може би малко глупав въпрос, но как е заминал автора като доброволец?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s