Инициативи

Мулти култи карта на София!


UntitledСдружение „Мулти култи колектив” и „Компот колектив” организират първата по рода си мултикултурна карта на София на 30 ноември 2013 г. от 16:00 ч. във Виваком арт хол (София, ул. „Ген. Йосиф Гурко” 4). Тя повишава видимостта на културното многообразие в София и подпомага процеса на интеграция на чужденците в българското общество.

През последните 2 години доброволческата инициатива „Мулти култи китчън” („добра практика” според Европейската комисия) успя да представи над 10 автентични култури и кухни на весели неделни събития. Тази карта е следващата стъпка – малък гид за собствено опознавателно и вкусно пътешествие сред чуждите култури в София.

Проектът „Мулти култи карта на София” (презентация) е естествено продължение на работата на Мулти култи китчън по сближаването на българи, мигранити и бежанци край трапезата. Картата ще съдържа чуждестранни и традиционно български ресторанти, кафенета, културни средища, магазини и ще подпомогне двустранния процес на интеграция на чужденците в София. От една страна ще събуди любопитството на българите към „местата” на миграните и бежанците, а от друга – ще популяризира традиционните български обекти, като така ще съдейства за първоначалната интеграция на новодошлите чужденци и ще популяризира мултикултурното богатство на София пред туристите.

На хартиената и онлайн карта са поставени 26 обекта – автентични ресторанти и магазини за хранителни стоки, собственост на българи, бежанци, чужденци от ЕС и трети страни от общо 19 държави. Всички те споделят парченце от своята лична история, разказват за любимите ястия от детството си, признават кое харесват в София и кое им липсва от родината и така ни стават близки. Тяхната история е илюстрирана от художниците на международно награждаваното студио „Компот колектив”.

По време на представянето ще има възможност за запознаване със собствениците на тези ресторанти и магазини, да се разгледа изложбата с техните истории и колко вкусна е мултикултурна София.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г. Настоящата карта стана възможна и благодарение на помощта на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, чрез фонд „Дарителски кръг – Развитие”.

Реклама

Един коментар към “Мулти култи карта на София!

  1. Според ме е страхотно, че се организира подобно мероприятие,което е свързано преди всичко за културата и действа доста образователно за тези,които с е интересуват малко по подробно и обстойно от неща.Радвам се че ни пишете и с надявам да продължавате да го правите.Това, че сте избрали цели 26обекта е страхотно и се надявам да стане като една традиция и всяка година да се прави с различни обекти.Да видиш различни ястия и да чуеш различни истории е страхотно…какъв по – голям урок за живота искаш…1?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s