Инициативи · Кино и театър

Пътешествие във времето по пътя на човешката цивилизация


Нека ви запознаем с нещо, което чакахме много време, а сега и Форумът има шанс да е част от него.

режисьор: Стилиян Иванов
продуцент: Деян Неделчев
оператор: Мирослав Евдосиев
участват: Симеон Сълов; Людмила  Филипова
времетраене: 48 мин
видео формат: HD
2010 г.

Дългоочакваната премиера на първата серия от документалната поредица за люлката на човешката цивилизация е само след броени дни. Верни на принципа си да изненадват своите зрители: 2007 г., НДК – „Лечителят“; 2008 г., Фестивален комплекс Варна – „Истината за Орфей“; 2009 г., морския бряг на Златни пясъци – „Траките“и 2009 г., Девин – „Музиката“, продуцентите от Dodofilm този път избраха гранд хотел „Абир“ и публиката на Велинград, за да представят „Месопотамия – следи в пясъка“. Всички филми от каталога на продуцента Деян Неделчев са във формат HD и освен у нас са прожектирани зад граница – Русия, Индия, Турция, Холандия… и се продават в целия свят.

За да запази стила си и в този документален филм /15 пореден/ режисьорът Стилиян Иванов включи не само кадри „от мястото на събитието“, но и игрални сцени. Текстът зад кадър е задочен диалог между писар живял преди 5 000 години в земите на древна Месопотамия и съвременна изследователка. В една от старите зали на библиотеката на софийския университет героинята във филма попада на почти разпаднала се книга и глинени плочки, които съдържат непознати за нея символи и рисунки. Интересът й към тях се засилва, когато разбира, че това са текстове, в които се съдържат послания към човечеството  от времето на шумерите и акадците. Екранният разказ започва от третото хилядолетие преди Христа, превръщайки десетки научни теории и приказни истории в документален филм.
„Месопотамия – следи в пясъка“ е разказ за боговете и вярата, за любовта и секса, за търговията и дипломацията на древния свят. Филмът е резултат на едно дълго пътуване подкрепено от Нажар травъл и Мото Пфое – 20 000 км., 3 000 музейни експоната,  30 археологични обекта,  заснети от оператора Мирослав Евдосиев.

Особен интерес представляват разкритията за: истинския образ на богинята Ищар – жена-богиня покровителка на войната и секса, но не и на майчинството; за първообраза на библейския Бог – роден в пантеона на Месопотамия 2 000 години преди да го опише Стария завет; за човешките жертвоприношения – средство, с което хората общували с боговете в продължение на хиляди години; за живия и до днес език на Христос – ще чуете думите, с които божия син е проповядвал Словото; за най-старата азбука в човешката история…

А началото и края във филма са за създаването на писмеността – постижение не толкова на ръцете, колкото на ума, средство за предаване на мисли не само на километри разстояние, но и на години дистанция!

Зрителите на tvart вече успяха първи да видят кадри от „Месопотамия – следи в пясъка“. До края на март филмът ще бъде представен в София, а през април – във Варна. През месец май първата част от документалната поредица ще бъде издадена и на DVD.

Филмът е реaлизиран със съдействието на посолството на Сирийска арабска република у нас. Благодарим на TVart за информацията!

Реклама

2 коментара към “Пътешествие във времето по пътя на човешката цивилизация

  1. Звучи много интересно и обещаващо.
    Дано да е хубав филм!
    Ако някой го гледа нека да сподели впечатления…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s